Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

China isi intareste dominatia in regiunea Asia-Pacific: Inca un portavion

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 18:00
3000 citiri
China isi intareste dominatia in regiunea Asia-Pacific: Inca un portavion
Foto: The Telegraph

Daca in urma cu doar cateva saptamani, noul portavion chinez Liaoning isi finalizase testele de mare, demonstrand lumii intregi puterea militara a Chinei in regiunea Asia-Pacific, iata ca un nou portavion va fi construit si va intra in dotarea Marinei pana in 2018.

China a anuntat ca a inceput realizarea celui de-al doilea sau portavion, ca parte a unui efort de a-si creste puterea militara, potrivit The Telegraph.

Marina Chinei si-a planificat sa construisca patru noi portavioane, potrivit declaratiilor lui Wang Min, seful partidului din provincia Liaoning.

Primul dintre aceste portavioane va fi construit in portul Dalian, aflat in nord-estul Chinei. Atat presedintele Chinei, Xi Jinping, cat si strategii militari nu au facut un secret din faptul ca Beijingul isi doreste sa aiba o forta navala puternica, care sa-i confere un statut international de mare putere militara.

De la venirea la putere, la sfarsitul anului 2012, a presedintelui Xi Jinping, acesta a implementat planuri de modernizare a armatei chineze.

"China ar trebui sa aiba o armata care sa-i confere statutul de putere militara", a spus Ma Gang, profesor la Universitatea de Aparare din China.

"Armata trebuie sa-si mareasca sfera de activitate, cu scopul de a-si extinde fortele navale si aeriene mai departe de coastele nationale si in apele internationale", a declarat Li Jie, profesor la Institutul de cercetare si studii militare navale.

In aprilie anul trecut, China a anuntat ca Armata de Eliberare a Poporului are 850.000 de ofiteri, in timp ce Marina si Fortele aeriene dispun de 235.000, respectiv 398.000 de ofiteri.

Stirea provind construirea celui de-al doilea portavion survine dupa o perioada prelungita de tensiuni intre China si rivalii din regiune, precum Japonia si Filipine, legata de disputele teritoriale asupra unor insule din Marea Chinei de Est si Sud.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#portavion chinez, #China construieste portavion, #China putere militara , #China