China isi muta sfidator navele de razboi si tulbura apele cu manevre militare

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 11:56
6017 citiri
China isi muta sfidator navele de razboi si tulbura apele cu manevre militare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Un grup de nave de razboi chineze conduse de un portavion au patruns, luni, in partea de nord a Marii Chinei si au trecut la sud de Taiwan pentru un exercitiu militar, a anuntat Ministerul Apararii din insula.

Manevrele militare vin dupa tensiuni cu privire la insula Taiwan, pe care China o considera teritoriu propriu, dupa ce presedintele insulei a vorbit la telefon cu Donald Trump.

Ministerul taiwanez al Apararii a anuntat ca portavionul Liaoning, insotit de cinci nave de razboi, a trecut pe langa Insulele Pratas, controlate de Taiwan, si s-au indreptat catre sud-est.

Conform EFE, autoritatile japoneze au anuntat ca monitorizeaza cu atentie miscarile portavionului care a trecut prin culoarul dintre Miyako si Okinawa catre Pacific.

La Beijing, presa chineza de stat scrie ca portavionul a demonstrat ca si-a imbunatatit capacitatile de lupta si ca va naviga mai departe.

"Flota chineza va naviga in estul Pacificului mai devreme sau mai tarziu. Cand portavionul chinez va aparea in largul SUA intr-o buna zi, va atrage atentia asupra regulilor maritime", scrie cotidianul Global Mail luni.

China a reactionat recent la prezenta patrulelor navale americane in apropierea insulelor pe care China le revendica in Marea Chinei de Sud. O nava chineza a capturat saptamana trecuta o drona a unei nave americane de cercetare oceanografica, insa a returnat-o la scurt timp.

Portavionul de constructie sovietica Liaoning a mai participat in trecut la exercitii militare in Marea Chinei de Sud, insa Beijingul este departe de a-l fi perfectat la nivelul celor detinute de SUA.

In decembrie 2015, China a anuntat ca al doilea portavion este in constructie, insa data lansarii sale nu este inca clara.

China si-ar putea intensifica si productia de aeronave in urmatorii 15 ani, conform unui raport recent al Pentagonului.

China revendica o mare parte din Marea Chinei de Sud, cu un trafic intens, in valoare de 5 trilioane de dolari pe an. Tarile vecine, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan si Vietnam, au formulat si ele revendicari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#china portavion, #China nave razboi , #China