China denunță modul în care Japonia a „păcălit” interdicția de a deține portavioane pentru F-35: „SUA uită lecțiile istoriei”

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 20:45
38734 citiri
China denunță modul în care Japonia a „păcălit” interdicția de a deține portavioane pentru F-35: „SUA uită lecțiile istoriei”
Avioane F-35 decolând de pe portavionul nipon FOTO Hepta

Beijing-ul a avertizat Statele Unite că uită lecțiile istoriei, cu referire la atacul de la Pearl Harbor, acum că ajută Japonia la dezvoltarea flotei de portavioane.

După finele celui de-Al Doilea Război Mondial, Japoniei i s-a interzis să dețină arme ofensive, prevedere care se răsfrânge și în domeniul naval, japonezilor fiindu-le interzisă deținerea de nave ofensive.

Azi lucrurile stau total diferit față de situația militară și geostrategică de acum mai bine de șapte decenii. Japonia e unul dintre cei mai importanți aliați ai SUA și un factor de stabilitate în contextul tensiunilor din regiune, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

După încheierea războiului Japoniei i s-a interzis să dețină arme ofensive iar insistența Washingtonului, Constituţia Japoniei interzice utilizarea războiului pentru rezolvarea disputelor cu alte state.

Japonia de azi e însă cu totul alta față de imperiul beligerant care a atacat America la Pearl Harbor în 7 decembrie 1941.

Iar ceea ce acum șapte decenii și jumătate părea de neînchipuit s-a întâmplat. În cursul săptămânii trecute, mai multe avioane F-35B, cu decolare pe distanță scurtă și aterizare verticală, au operat de pe o navă japoneză.

E vorba de nava portelicopter JS Izumo, care a fost modificată special pentru a opera avioane F-35B.

Au fost primele avioanele americane care au decolat de pe o navă japoneză, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Avioanele aparțineau United States Marine Corps (USMC).

Cert e că Japonia este în curs de a achiziționa nu mai puțin de 105 avioane în versiunea F-35A (cu decolare și aterizare clasică) și 42 de avioane în versiunea F-35B. Acestea vor opera pe așa-numitele portelicoptere JS Izumo și JS Kaga.

China denunță modul prin care Japonia „a păcălit” interdicția de a deține portavioane

Evenimentul istoric de săptămâna trecută a produs valuri la Beijing. China s-a arătat îngrijorată de modificările aduse navelor japoneze pentru a putea opera avioane. Deci, practic, transformarea lor în portavioane.

Global Times, entitate media controlată de regimul de la Beijing, abordează subiectul într-un articol publicat pe site. De precizat că articolul e preluat și de site-ul oficial al Ministerului Apărării din China.

„Japonia are cum, de facto, în dotare, un portavion. E primul de când această țară a provocat dezastrul global în cel de-al Doilea Război Mondial, iar după ce a fost învinsă s-a luat decizia să nu mai dețină arme ofensive”, amintește publicația chineză.

Sursa citată precizează că acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul Statelor Unite și decizia este una „periculoasă”.

Global Times îl citează pe expertul militar chinez Yang Xiyu, cercetător senior în cadrul China Institute of International Studies din Beijing.

„Permițând Japoniei să dezvolte și să opereze portavioane, SUA își urmăresc mai degrabă interesele pe termen scurt, uitând lecțiile pe care i le-a predat istoria”, a precizat expertul chinez, cu referire directă la evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Expertul chinez a conchis că din acest moment Japonia devine capabilă să susțină operațiuni militare, inclusiv atacuri, la distanță mare de teritoriul ei.

În următoarea perioadă vor fi finalizate modificările și pentru nava portelicopter Kaga, o nouă navă de pe care japonezii vor putea opera avioane F-35B.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
#Japonia, #China, #statele unite, #portavion , #China