China loveste sub centura. Sa fie sfarsitul regimului din Coreea de Nord?

Luni, 11 Martie 2013, ora 16:21
10257 citiri
China loveste sub centura. Sa fie sfarsitul regimului din Coreea de Nord?
Foto: ghimpele .ro

Coreea de Nord se poarta precum un adolescent arogant, exact ca si liderul sau fara mare experienta politica, Kim Jong Un. Un comportament amenintator si nesigur, care a ajuns sa-i enerveze pana si pe mult prea rabdatorii vecini chinezi.

China se distanteaza pe zi ce trece de vecinul sau din ce in ce mai provocator. Decizia Chinei de a sprijini sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU dictate impotriva Coreei de Nord reprezinta un semnal clar ca Beijing-ul si-a cam pierdut rabadarea. Se pare ca tanarul Kim Jong Un a abuzat mult prea mult de rabdarea Chinei, noteaza Deutsche Welle.

Liderii de la Beijing isi revizuiesc atitudinea fata de politica dusa de Coreea de Nord, conform politologilor chinezi. Pana acum, China juca un rol de mediator si aparator al tarii vecine in confictele diplomatice cu alte state. Acum, chiar si China insista pentru aplicarea de sanctiuni Coreei de Nord.

Rabdarea a ajuns la capat

"Oamenii asteapta sa vada ce miscari va face regimul de la Phenian", spune profesorul Cheng Xiao de la Universitatea din Beijing. "Daca Coreea de Nord va continua cu testele nucleare si lansarea de sateliti militari, Consiliul de Securitatea al ONU va fi nevoit sa faca urmatoarea miscare. Astfel vor incepe marile probleme si dileme ale Chinei", continua profesorul.

China este foarte suparata si ca statul vecin nu a expus public nicio declaratie de multumire fata de rolul de mediator jucat pana acum de Beijing. Acest oras a fost, in repetate randuri, gazda a numeroase discutii bilaterale despre programul nuclear al Coreei de Nord.

Chinezii au dat asigurari Coreei de Nord ca va primi sprijin diplomatic, dar si ajutor economic, daca in schimbul acestora va renunta la programul nuclear. Regimul de la Phenian a refuzat oferta, ceea ce a dus la esuarea negocierilor dintre cele doua parti.

In plan economic, China isi dorea sa convinga oamenii politici din tara vecina ca e necesara adoptarea unei serii de reforme economico-sociale, dupa model chinez. In 2011, comertul dintre cele doua tari a crescut cu 62 de procente fata de anii anteriori, ajungand pana la 5, 64 miliarde dolari. China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, plus ca, in mod ilegal, pe la granita sunt trecute alte marfuri care nu intra in statisticile oficiale.

Politica Chinei fata de Coreea de Nord este motivata de teama unui razboi in zona si de un posibil cutremur civil intr-un stat cu 23 de milioane de oameni infometati. China se teme ca un astfel de eveniment poate provoca un val migrator fara precedent.

Expertii occidentali amintesc si de o alta temere a Beijingului: Coreea de Sud ar putea inghiti Nordul cu sprijinul SUA, iar, la un moment dat, trupe americane sa fie plasate la granita chineza din nord-est. De aceea, dilema Beijing-ului persista si macina birourile comuniste chineze: sa sprijine Coreea de Nord, chiar daca este impotriva rachetelor nucleare cu raza lunga de actiune, sau sa o lase de izbeliste?

Tanar si arogant

"De ce Coreea de Nord este atat de agresiva si provocatoare?", se intreaba Cheng Xiao. Singur, da si raspunsul: "Pentru ca sentimentul de nesiguranta in randul guvernantilor creste". Tanarul lider comunist, Kim Jong Un, este tanar si fara experienta. Cheng Xiao mai adauga: "din anii '90 incoace, Coreea de Sud devine tot mai puternica, in timp ce partea de Nord a Peninsulei se arata din ce in ce mai slabita".

Izolarea totala adanceste sentimentul de nesiguranta, din cauza caruia Phenian-ul este sigura ca trebuie sa detina arme nucleare pentru a se apara. In acest fel, tara demonstreaza "demnitate si curaj, pentru a-i speria pe ceilalti", mai spune profesorul Cheng Xiao. La fel ca si expertii chinezi, nici analistii europeni nu sunt siguri daca Kim Jong Un nu este decat un paravan in spatele caruia se ascund adevaratii manevranti: liderii armatei sau unchiul noului dictator.

Un expert occidental care s-a intalnit personal cu Kim Jong Un la Phenian a spus: "tanarul nu este chiar atat de educat pe cat se crede, nu stapaneste arta de a conduce un stat si manuieste fraze parca alcatuite dinainte. Nu e deloc un tip convingator, ci mai degraba extrem de nesigur". Se vorbeste ca Kim Jong Un duce o viata decadenta, plina de huzur.

In acest sens, nu trebuie sa ne mire de ce sanctiunile il nemultumesc si personal pe acesta. Din cauza sanctiunilor, importul marfurilor de lux va fi afectat. Chinei ii revine un rol foarte important in impunerea sanctiunilor, deoarece multe marfuri ajung pe teritoriul tarii pe mare sau cu trenul, iar avioanele nord-coreene preiau stocurile de pe aeroporturile chineze.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#China realtii Coreea de Nord, #teste nucleare Coreea de Nord, #Kim Jong un Coreea de Nord , #China