China nu renunta la politica unicului copil. Deocamdata

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 11:54
2569 citiri
China nu renunta la politica unicului copil. Deocamdata
Foto: Facebook/Visit Beijing

China trebuie sa aplice in continuare politica unicului copil pana la intrarea in vigoare a noilor reguli ce permit cuplurilor chineze sa aiba doi copii, masuri ce trebuie sa fie aprobate si de forul legislativ chinez, a anuntat luni Comisia Nationala pentru Sanatate si Planificare.

Partidul Comunist Chinez a anuntat saptamana trecuta ca Beijingul isi va relaxa politica unicului copil, in vigoare de zeci de ani. Planul pentru aceasta schimbare urmeaza sa fie aprobat de parlamentul chinez, in sesiunea sa anuala din martie 2016, transmite Reuters.

Aceasta decizie istorica survine in urma unei relaxari a politicii copilului unic, din urma cu doi ani, cand Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi sa aiba doi copii daca unul dintre parinti provenea dintr-o familie careia i s-a aplicat politica unicului copil. Totusi, numai 1,5 milioane din cele 11 milioane de cupluri eligibile pentru a avea al doilea copil au solicitat aprobarea oficiala pentru extinderea familiei.

Dupa zeci de ani, China renunta la politica unicului copil

Autoritatile chineze au mai anuntat vineri ca Executivul de la Beijing va lasa la latitudinea fiecarei provincii modul de implementare a noii politici care va permite cuplurilor sa aiba doi copii.

Comisia Nationala pentru Sanatate si Planificare Familiala a transmis printr-un comunicat distribuit online ca familiile eligibile pentru un al doilea copil au in continuare nevoie de aprobarea autoritatilor, chiar daca procedurile vor fi simplificate.

Declaratia online facuta de comisia respectiva este in contradictie cu comentariile unui oficial in domeniul planificarii familiale din provincia Hunan, situata in sudul Chinei, care saptamana trecuta a sustinut ca acele cupluri care asteapta al doilea copil nu vor fi pedepsite, potrivit publicatiei Hunan Daily.

"Inaintea ratificarii, toate localitatile si departamentele trebuie sa aplice cu seriozitate toate legile privind populatia si planificarea familiala in vigoare, sa mentina ordinea in cazul nasterilor si sa nu actioneze dupa bunul plac", a afirmat un reprezentant al comisiei, sub acoperirea anonimatului.

China renunta la politica unui singur copil: Piata prezervativelor o ia la vale

Intre 90 si 100 de milioane de familii din China vor beneficia de incheierea aplicarii politicii copilului unic. Expertii considera ca in zonele rurale, unde traiesc 60% din aceste familii, se vor naste mai multi copii decat in zonele urbane, unde costurile ridicate ale educatiei si sanatatii ar putea descuraja multe cupluri sa aiba si al doilea copil.

Prin aplicarea noii politici, se estimeaza ca populatia Chinei va ajunge la 1,45 miliarde persoane in 2030, fata de 1,37 miliarde persoane la finalul anului trecut.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#politica unic copil China, #copii China , #China