China nu renunta la politica unicului copil. Deocamdata

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 11:54
1981 citiri
China nu renunta la politica unicului copil. Deocamdata

China trebuie sa aplice in continuare politica unicului copil pana la intrarea in vigoare a noilor reguli ce permit cuplurilor chineze sa aiba doi copii, masuri ce trebuie sa fie aprobate si de forul legislativ chinez, a anuntat luni Comisia Nationala pentru Sanatate si Planificare.

Partidul Comunist Chinez a anuntat saptamana trecuta ca Beijingul isi va relaxa politica unicului copil, in vigoare de zeci de ani. Planul pentru aceasta schimbare urmeaza sa fie aprobat de parlamentul chinez, in sesiunea sa anuala din martie 2016, transmite Reuters.

Aceasta decizie istorica survine in urma unei relaxari a politicii copilului unic, din urma cu doi ani, cand Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi sa aiba doi copii daca unul dintre parinti provenea dintr-o familie careia i s-a aplicat politica unicului copil. Totusi, numai 1,5 milioane din cele 11 milioane de cupluri eligibile pentru a avea al doilea copil au solicitat aprobarea oficiala pentru extinderea familiei.

Dupa zeci de ani, China renunta la politica unicului copil

Autoritatile chineze au mai anuntat vineri ca Executivul de la Beijing va lasa la latitudinea fiecarei provincii modul de implementare a noii politici care va permite cuplurilor sa aiba doi copii.

Comisia Nationala pentru Sanatate si Planificare Familiala a transmis printr-un comunicat distribuit online ca familiile eligibile pentru un al doilea copil au in continuare nevoie de aprobarea autoritatilor, chiar daca procedurile vor fi simplificate.

Declaratia online facuta de comisia respectiva este in contradictie cu comentariile unui oficial in domeniul planificarii familiale din provincia Hunan, situata in sudul Chinei, care saptamana trecuta a sustinut ca acele cupluri care asteapta al doilea copil nu vor fi pedepsite, potrivit publicatiei Hunan Daily.

"Inaintea ratificarii, toate localitatile si departamentele trebuie sa aplice cu seriozitate toate legile privind populatia si planificarea familiala in vigoare, sa mentina ordinea in cazul nasterilor si sa nu actioneze dupa bunul plac", a afirmat un reprezentant al comisiei, sub acoperirea anonimatului.

China renunta la politica unui singur copil: Piata prezervativelor o ia la vale

Intre 90 si 100 de milioane de familii din China vor beneficia de incheierea aplicarii politicii copilului unic. Expertii considera ca in zonele rurale, unde traiesc 60% din aceste familii, se vor naste mai multi copii decat in zonele urbane, unde costurile ridicate ale educatiei si sanatatii ar putea descuraja multe cupluri sa aiba si al doilea copil.

Prin aplicarea noii politici, se estimeaza ca populatia Chinei va ajunge la 1,45 miliarde persoane in 2030, fata de 1,37 miliarde persoane la finalul anului trecut.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...