„Orașe fantomă”: China dispune de milioane de locuințe goale în care ar putea încăpea toată populația Germaniei

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 21:30
10364 citiri
„Orașe fantomă”: China dispune de milioane de locuințe goale în care ar putea încăpea toată populația Germaniei

Criza Evergrande scoate la lumină milioanele de locuințe goale din China.

În statul comunist există aproximativ 30 de milioane de locuințe nevândute care ar putea găzdui 80 de milioane de oameni, adică aproape întreaga populație a Germaniei.

În plus, aproximativ 100 de milioane de proprietăți au fost cumpărate, dar nu sunt ocupate, și ar putea găzdui aproximativ alte 260 de milioane de persoane, potrivit estimărilor Capital Economics. Astfel de proiecte au fost denumite „orașele fantomă” ale Chinei.

Industria imobiliară și sectoarele sale conexe reprezintă o parte masivă a economiei Chinei, reprezentând până la 30% din PIB, fiind „mult mai mare decât în alte economii majore”, potrivit lui Mark Williams, economist șef al Capital Economics Asia, citat de CNN. De zeci de ani, acest lucru a ajutat țara comunistă să susțină o creștere economică rapidă. Dar, analiștii s-au întrebat dacă aceasta nu este o bombă cu ceas pentru a doua cea mai mare economie din lume. Acest lucru se datorează în parte datoriei masive pe care mulți dezvoltatori și-au asumat-o pentru a-și finanța proiectele.

Dezvoltatori imobiliari, datori vânduți

În calitate de cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din China, Evergrande a devenit exemplul unei creșteri nesustenabile, cu o datorie de peste 300 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania „Evergrande nu este singura care se luptă” cu această problemă, remarcă Christina Zhu, economist la Moody's Analytics. În ultimele zile, o mulțime de alți dezvoltatori și-au dezvăluit propriile probleme legate de fluxul de numerar, cerând creditorilor mai mult timp pentru a-și rambursa datoriile sau avertizând despre potențialele sincope.

Într-un raport recent, Zhu a scris că 12 companii imobiliare chineze nu au plătit obligațiuni în valoare totală de aproximativ 19,2 miliarde de yuani (aproape 3 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului.

„Acest lucru a reprezentat aproape 20% din totalul obligațiilor corporative în primele șase luni ale anului, cel mai mare din toate sectoarele“ din China continentală, a adăugat ea.

Cererea de locuințe, în scădere

Și toate acestea pe un fundal de scădere a cererii de locuințe. În august, vânzările de proprietăți, măsurate în funcție de suprafața vândută, au scăzut cu 18% față de aceeași perioadă a anului precedent, a adăugat ea.

În aceeași lună, prețurile la locuințele noi au crescut cu 3,5% „față de anul treut, cea mai mică creștere de când piața imobiliară a revenit după înghețul din cauza pandemiei, în iunie 2020“, spune Zhu.

„Cererea locuințe în China intră într-o eră de declin susținut“ susține Williams într-o notă de cercetare. El a numit acest lucru „rădăcina necazurilor gigantului imobiliar Evergrande - și a celorlalți dezvoltatori mari”.

Proiecte neterminate

Apoi, există problema proiectelor neterminate, chiar dacă există cerere. Majoritatea proprietăților noi din China - aproximativ 90% - sunt vândute înainte de finalizare, ceea ce înseamnă că orice eșec pentru constructorii de case ar putea avea un impact direct asupra cumpărătorilor, potrivit economiștilor.

Conform unei analize recente a Bank of America, Evergrande a vândut 200.000 de locuințe care nu au fost încă predate cumpărătorilor. Acest lucru a exacerbat temerile acestora că vor rămâne și cu banii dați și fără case.

În ultimele săptămâni, guvernul chinez și-a concentrat atenția asupra limitării impactului asupra crizei și protejării oamenilor obișnuiți. Banca Populară Chineză a promis că „va menține dezvoltarea sănătoasă a pieței imobiliare și va proteja drepturile și interesele legitime ale consumatorilor ”.

Deși nu s-a referit în mod specific la Evergrande, Banca Centrală a introdus în ultimul timp numerar în sistemul financiar pentru a ajuta la stabilizarea situației și calmarea pieței.

Dar nu toate companiile chineze din sectorul imobiliar se află în situații dificile, potrivit lui Julian Evans-Pritchard, economist senior la Capital Economics.

„Cu câteva excepții, majoritatea dezvoltatorilor majori se află într-o poziție financiară mult mai bună decât Evergrande și ar trebui să poată rezista unei creșteri temporare a costurilor împrumuturilor pe fondul temerilor de contagiune“, a spus el într-o notă adresată clienților. Acest lucru ar trebui să ofere o anumită asigurare „pe fondul nervozității actuale a pieței”, cel puțin pe termen scurt, a adăugat el.

Citeste si:
UEFA a amendat CFR Cluj cu 200.000 de euro. Alte 7 cluburi au fost sancționate
UEFA a amendat CFR Cluj cu 200.000 de euro. Alte 7 cluburi au fost sancționate
Prima Cameră a Corpului UEFA de Control Financiar al Cluburilor a anunţat, vineri, 3 decembrie, o sancţiune în cazul grupării CFR Cluj. Campioana en titre din Liga 1 a primit o amendă de...
Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa
Cum încearcă UE să contracareze influența Chinei în Africa
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri o strategie în vederea mobilizării – până în 2027 – a unor fonduri publice şi private în sumă de 300 de miliarde de euro, în proiecte de...