China, pe punctul de a deveni prima putere cosmica (Video)

Vineri, 23 August 2013, ora 09:37
5898 citiri
China, pe punctul de a deveni prima putere cosmica (Video)

China a reusit sa faca progrese remarcabile in programul sau spatial, acesta conturand crearea unui imperiu cosmic. Proiectele spatiale ale Chinei sunt multiple si ele includ construirea unei statii spatiale internationale, dar si trimiterea unor astronauti proprii pe Luna.

Pentru a intari interesul Chinei pentru programul spatial, Beijingul va organiza intre 16 si 20 septembrie o reuniune internationala asupra tehnologiei spatiale umane, potrivit Space.

Reuniunea este organizata in comun de catre Oficiul Natiunilor Unite pentru Afacerile Spatiului Cosmic si Agentia spatiala din China. Cele cinci zile ale summit-ului vor reuni experti, profesionisti si factori de decizie din sectorul public, din mediul academic si industrial din intreaga lume.

De la infiintarea Agentiei spatiale din China in anul 1992, s-au realizat 11 misiuni de zbor si au fost trimisi in spatiul cosmic 11 astronauti chinezi.

Primul astronaut chinez, Yang Liwei, a fost trimis pe orbita in octombrie 2003, ceea ce a facut din China a treia natiune, dupa Rusia si Statele Unite, care trimite astronauti in spatiu, folosindu-se de propriile nave spatiale.

"Anul 2013 marcheaza aniversarea a 10 ani de la trimiterea primului echipaj chinez in spatiu. Aceste realizari sunt etape cruciale in vederea indeplinirii planurilor Chinei de a construi statia spatiala pana in anul 2020", a spus directorul Agentiei spatiale chineze, Zhaoyao Wang.

"Tragand linie trebuie spus ca programul Chinei de explorare al spatiului a avansat in mod agresiv. China a progresat in domeniul explorarii Lunii cu ajutorul sondelor si urmeaza cu echipaj uman", a spus Laurence Young, profesor de astronautica din cadrul programului Apollo, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

"China a luat ce e mai bun de la rusi, invatand si de la americani si de la Agentia Spatiala europeana. Ei construiesc un program spatial chinez distinct", a precizat Young.

"In jurul anului 2020, China va construi propria statie spatiala si va desfasura activitati de cercetare spatiala pe scara larga", a spus Yidong Gu, academician de la Academia de Stiinte din China.

"Sunt semne de netagaduit ca China ar putea depasi Statele Unite si Rusia si ar deveni prima putere din lume in spatial cosmic", a spus John Hickman, profesor de stiinte politice de la Universitatea Berry College din Georgia, SUA.

Insa ambitiile Chinei sunt legate si de explorarea Lunii cu ajutorul unui echipaj uman. "Eu cred ca o aselenizare este luata in calcul in mod serios de catre China", a spus Narayani Basu, cercetator in cadrul programului Southeast Asia Research de la New Delhi, India.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...