China, primul avertisment pentru manifestantii din Hong Kong

Autor: Ana Ilie
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 13:07
4208 citiri
China, primul avertisment pentru manifestantii din Hong Kong

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a avertizat manifestantii din Hong Kong, in a cincea zi de proteste, ca miscarea lor este "ilegala".

Mai mult, Wang, aflat in Washington pentru o vizita, a tinut sa sublinieze ca protestele sunt "o problema interna" a Chinei, scrie BBC.

Omologul sau, John Kerry, s-a multumit sa ceara autoritatilor din Hong Kong sa gestioneze cu retinere protestele.

In Hong Kong, oamenii maniosi pe planurile Chinei pentru candidaturile la condcerea orasului semi-autonom din 2017, au anuntat ca vor accelera si extinde protestele daca liderul orasului, CY Leung, nu demisioneaza. 3000 de persoane si-au petrecut noaptea de miercuri spre joi sub geamurile biroului sau, cerandu-i sa plece.

Manifestantii sustin ca vor incepe sa ocupe cladirile guvernamentale daca acesta nu demisioneaza pana joi seara.

Proteste pentru democratie, in China: Zeci de mii de oameni au iesit in strada (Video)

Joi dimineata, numarul manifestantilor aflati pe strazile din Hong Kong era insa cel mai mic de la inceputul protestelor, situatie pusa de organizatori pe seama oboselii.

"Chestiunile Hong Kongului reprezinta afacerile interne ale Chinei. Toate tarile trebuie sa respecte suveranitatea Chinei. Pentru orice tara, orice societate, nimeni nu va permite aceste acte ilegale ce incalca ordinea publica", a spus Wang.

Revolutia umbrelelor la Hong Kong Protestatarii, somati sa plece acasa

Liderul din Hong Kong, CY Leung, le-a solicitat manifestantilor pro-democratie ce blocheaza de cateva zile strazile orasului sa isi inceteze "imediat" campania.

Protestatarii doresc demisia lui Leung, insa acesta respinge solicitarea lor. In opinia sa, indepartarea sa de la sefia Hong Kongului va insemna ca succesorul sau va fi ales de un comitet, asa cum s-a intamplat in 2012, si nu de catre votanti.

Oamenii cer ca liderul orasului sa fie ales prin intermediul unui scrutin deplin democratic in 2017. Hong Kongului, fosta colonie britanica redata Chinei in 1997, i s-a promis ca pana in 1997 va avea sufragiu universal. Insa planul Chinei pentru viitoarele alegeri implica doar candidatii selectati de un comitet apropiat Beijingului, care sa participe la cursa electorala.

Protest la Hong Kong: "Revolutia umbrelelor" si o data limita pentru Guvern (Video)

Protestul a capatat si un nume: "revolutia umbrelelor", dupa accesoriul purtat de manifestanti pentru a se apara de gazele lacrimogene si sprayul cu piper utilizat de fortele de interventie duminica seara.

Miza "revolutiei umbrelelor" nu este doar scrutinul pentru alegerea noului sef al Hong Kongului, cu viitorul fostei colonii britanice ca oras semi-autonom si perspectiva ca miscarea pro-democratie sa se raspandeasca si in China continentala.

Proteste la Hong Kong: Mii de oameni sfideaza autoritatile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Hong Kong avertisment China, #China proteste Hong Kong , #China