China: Protestele anti-japoneze se extind si devin violente

Autor: Ana Ilie
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 14:20
2838 citiri
China: Protestele anti-japoneze se extind si devin violente

Comemorarea, marti, a unui incident din 1931 care a condus la ocuparea nord-estului Chinei de catre Japonia a alimentat sentimentele anti-japoneze in intreaga China, unde au avut loc manifestatii in cel putin 100 de orase. Oamenii au denuntat nationalizarea, de catre Tokyo, a trei din cele cinci insule Senkaku, disputate de Beijing.

Relatiile dintre cele doua cele mai mari economii din Asia s-au depreciat accentuat, scrie Reuters.

"Bateti imperialismul japonez", "Boicotati produsele japoneze" si "Distrugeti Japonia si recuperati Okinawa", au strigat 7.000 de protestatari in fata consulautlui japonez din Shanghai. Unii strigau "Sa nu uitam niciodata umilirea noastra nationala. Sa nu uitam niciodata 9.18", facand referire la inceputul Incidentului Mukden, numit si Incidentul Manciurian, cand ofiteri japonezi au aruncat in aer o parte a caii ferate japoneze din sudul Manciuriei, incident folosit de Japonia drept pretext pentru a invada nord-estul Chinei.

"Exterminati toti cainii japonezi", scria pe un banner ridicat de unul dintre protestatarii care au marsaluit spre ambasada japoneza, pazita de sase randuri de politisti. Cateva geamuri ale ambasadei au fost sparte de pietre aruncate din multime.

Protestele violente au acceptul tacit al Beijingului, insa unele rapoarte arata ca s-ar putea intoarce impotriva acestuia: un ziar din Hong Kong a scris ca in Shenzhen au fost arestati cativa protestatari care au cerut democratie si drepturile omului.

Emotiile puternice se manifesta pe strada, dar si pe mare, unde doi activisti japonezi au debarcat pe una din insulele aflate in centrul disputei. China a reactionat rapid la aceasta initativa, ce risca sa inflameze o criza calificata deja drept cea mai puternica manifestare chineza de sentimente anti-japoneze din ultimele decenii.

Beijingul a descris initiativa drept provocatoare si a depus o plangere la Tokyo, rezervandu-si dreptul de a "face si actiuni ulterioare".

In disputa a intervenit si SUA, prin vocea Secretarului Apararii, Leon Panetta, care le-a cerut celor doua tari sa manifeste retinere si sa evite escaladarea disputei teritoriale.

Japonia si-a avertizat inca de luni ca marti vor fi proteste extinse in China, care se pot acutiza spre sfarsitul zilei, si le-a cerut cetatenilor sai sa aiba grija. Mai multe companii nipone importante si-au inchis temporar usile si mai multe scoli japoneze din China, inclusiv in Beijing si Shanghai, si-au anulat programul de saptamana aceasta.

Disputa cu privire la insulele numite de japonezi Senkaku si de chinezi Diaoyu s-a intensificat saptamana trecuta, cand China si-a trimis sase vase de supraveghere in zona ce poate contine importante rezerve de gaze naturale.

Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, a anuntat, luni, dupa intalnirea cu secretarul american al Apararii, Leon Panetta, ca ambele state considera ca insulele disputate sunt acoperite de tratatul de securitate Japonia-SUA.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#China proteste Japonia, #China disputa teritoriala Japonia , #China