China rescrie manualele de istorie - razboiul de opt ani cu Japonia devine razboiul de 14 ani

Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 19:54
7934 citiri
China rescrie manualele de istorie - razboiul de opt ani cu Japonia devine razboiul de 14 ani

Guvernul chinez a decis rescrierea manualelor de istorie pentru a extinde perioada razboiului chino-japonez cu sase ani, modificand anul de izbucnire a conflictului, din 1937 in 1931, informeaza The Guardian.

Conflictul, care a fost cunoscut de-a lungul mai multor generatii in China drept "razboiul de opt ani al rezistentei impotriva agresiunii japoneze", este inregistrat in manualele de istorie ca fiind inceput in anul 1937 si sfarsindu-se in anul 1945.

Totusi, intr-o mesaj transmis miercuri, guvernul presedintelui chinez Xi Jinping (foto) a reintitulat conflictul drept "razboiul de 14 ani al rezistentei impotriva agresiunii japoneze" si a decis ca manualele sa fie corectate, astfel incat sa informeze ca razboiul a durat din 1931 pana in 1945.

Decizia indica faptul ca Republica Chineza considera oficial ca cel de-al doilea razboi chino-japonez a inceput in toamna anului 1931, cand Armata Imperiala Japoneza a invadat Manciuria, si nu sase ani mai tarziu, in timpul incidentului de la podul Marco-Polo, cand trupele japoneze si cele chineze s-au luptat de-a lungul unei linii de cale ferata, la sud-vest de Beijing. Cel de-al doilea eveniment a fost considerat de istoricii de pretutindeni drept momentul de izbucnire a conflictului intre cele doua tari.

In ultimii ani, presedintele chinez a facut demersuri pentru a promova reusitele comunistilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in ciuda opiniilor multor istorici, potrivit carora membrii Partidului Nationalist Chinez, nu comunistii, au purtat cea mai mare parte a luptei si au facut efoturi pentru negocierea unui armistitiu cu Japonia inainte de 1937.

Partidul Comunist nu si-a mai subliniat niciodata rolul in conflictul tarii cu Japonia inainte de anul 1937, o perioada in care fortele comuniste erau implicate intr-un razboi civil cu Partidul Nationalist al Chinei, Kuomintang, condus de Chiang Kai-shek. Abia in anul 1937 comunistii si nationalistii si-au unit fortele pentru a lupta impotriva armatei Japoniei.

Istoricul Antony Beevor a spus pentru The Guardian ca, in timp ce a existat o dezbatere indelungata despre izbucnirea razboiului, decizia Chinei de a modifica datele "demonstreaza mai degraba slabiciune decat putere".

Zhang Lifan, un istoric din Beijing, a declarat pentru The New York Times ca, desi modificarea datelor a fost justificata pentru acuratetea informatiilor istorice, decizia ar fi putut fi motivata de posibile beneficii politice pentru Partidul Comunist si ar putea incuraja aparitia unor resentimente fata de Japonia.

Guvernul Japoniei a fost criticat anterior pentru incercari de a modifica datele din manualele scolare pentru a inlatura sau diminua informatii despre agresiunea militara japoneza, despre care criticii spun ca ar putea indeparta tara de pacifismul postbelic.

In 2007, guvernul conservator al lui Shinzo Abe a ordonat ca in manualele de istorie sa fie modificate toate referintele la sinuciderile fortate din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Citeste si:
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputatul UDMR Csoma Botond l-a criticat pe primarul Clujului, Emil Boc, după ce s-a întâlnit cu liderul AUR, George Simion, și a declarat că a găsit cu acesta ”puncte comune.” Într-o...
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul vrea să plafoneze prețul energiei prin ordonanță de urgență. Grindeanu: ”Trebuie să ne adresăm tuturor categoriilor”
Guvernul intenționează să dea o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi necasnici, anunță vicepremierul Sorin Grindeanu, vineri, 21...