China ridica tonul la ONU: Nu va amestecati, vom trata cu disidentii cum vrem

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 12:34
2638 citiri
China ridica tonul la ONU: Nu va amestecati, vom trata cu disidentii cum vrem

China a cerut ONU sa nu se amestece in treburile sale, dupa ce a fost criticata pentru o actiune masiva de retinere a disidentilor, pe fondul temerilor ca miscarile sociale din lumea araba ar putea inspira revolte similare si impotriva regimului comunist de la Beijing.

Reactia Chinei a survenit dupa ce Australia a cerut autoritatilor sa dezvaluie ce s-a intamplat cu un blogger politic care nu a mai fost de gasit de la sfarsitul saptamanii trecute - acesta ar fi ultimul suspect de a fi retinut de regim dupa un val de retineri a celor care isi fac publice opiniile politice, scrie The Independent.

Romancierul Yang Hengjun, stabilit la Sidney, si-a sunat sora, activand un mecanism stabilit dinainte, in eventualitatea ca va fi ridicat de politia secreta. Acesta a fost ultimul semnal primit de la el.

Catherine Baber, directorul adjunct al Amnesty International pentru regiunea Asia-Pacific a spus ca disparitia lui Yang Hengjun este "extrem de ingrijoratoare, mai ales ca vine pe fundalul celei mai ample operatiuni de retinere a activistilor si criticilor regimului comunist din ultimii ani.

Operatiunea a inceput dupa revoltele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, cand voci anomine au cerut chinezilor sa se stranga pentru o "revolutie a iasomiei" care sa aduca tarii democratie.

Si ONU a anuntat ca un important avocat pentru drepturile omului, Gao Zhisheng, care lipseste de aproximativ un an, este retinut impotriva legii internationale - sotia acestuia a povestit chiar ca Zhisheng a fost torturat in mai multe ocazii. China a replicat dur la ambele acuzatii, marti seara, proclamand ca nu priveste pe nimeni ce se intampla in interiorul tarii si ca puterile externe ar face mai bine sa nu se amestece.

Guvernul de la Beijing a precizat ca nu stie unde este Gao Zhisheng, dupa care a ridicat tonul discutiei: "China da importanta cooperarii cu mecanismele ONU de protectie a drepturilor omului. Cerem acestor mecanisme sa pastreze o atitudine obiectiva si impartiala si sa respecte suveranitatea juridica a Chinei. As vrea sa adaug ca China este o tara guvernata de lege, cu o justitie independenta care se ocupa de cazuri".

Felul in care China trateaza vocile critice face subiectul ingrijorarii comunitatii internationale. Castigatorul premiului Nobel pentru Pace in 2010, Liu Xiaobo, ispaseste, in prezent, o sentinta de 11 ani in inchisoare pentru subversiune, iar sotia sa se afla in arest la domiciliu in Beijing. Cei doi nu sunt singurii si cu siguranta nici ultimii luptatori pentru schimbare democratica in China care vor avea de suferit de pe urma represiunii guvernamentale, cred observatorii.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#China, #proteste China, #china onu, #achina disidenti, #china cearta onu , #China