China, tara miliardarilor ascunsi

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 19:41
1741 citiri
China, tara miliardarilor ascunsi
Foto: Pravda

Cresterea economica accelerata a Chinei are si efecte secundare neplacute. Tot mai multi oameni traiesc cu mai putin de un dolar pe zi, iar prapastia dintre bogati si saraci se adanceste. Autoritatile vor chiar sa mai incetineasca aceasta dezvoltare rapida, pentru a reduce stratificarea sociala.

Efectele neplacute aduse de cresterea economica spectaculoasa pe care China a inregistrat-o sunt prezentate intr-o analiza publicata de Pravda.

Aceasta tara asiatica nu este doar cea mai populata tara din lume. Ea este plina si de oameni foarte bogati, pe care autoritatile nu ii privesc cu ochi buni.

Cresterea economica a Chinei a adus cu ea, anul trecut, si o crestere cu 47% a oamenilor bogati din aceasta tara.

In China exista 115 miliardari, conform publicatiei Forbes. Mai multi pot fi gasiti doar in SUA, acolo numarul lor ridicandu-se la 413.

Autoritatile chineze au luat masuri impotriva reclamelor la produsele de lux si nu mai permit ca acestea sa fie difuzate. Conducatorii chinezi nu vor sa existe o stare de conflict intre cetatenii bogati si saraci, arata publicatia citata.

Un lucru ingrijorator este ca 150 de milioane de chinezi traiesc cu mai putin de un dolar pe zi.

Anul trecut, tara a fost zguduita de o serie de crime violente petrecute, din nefericire, in gradinite si scoli primare. Atacurile au fost puse la cale de persoane bolnave psihic, iar cauza poate fi cautata in problemele cu care ele s-au confruntat. Autoritatile chineze par sa fi inteles acest lucru si iau masuri pentru diminuarea diferentei de venit intre cetateni.

Linsat din cauza banilor

Conflictele intre oamenii saraci si cei bogati au consecinte tragice. In 2009, 30.000 de muncitori din domeniul siderurgic au organizat un protest care a degenerat in ciocniri violente cu fortele de ordine.

In urma acestui eveniment, un reprezentant al fabricii respective a fost, practic, linsat de angajati. El era banuit ca avea un salariu anual de 483.000 de dolari, in comparatie cu salariile foarte mici ale muncitorilor.

In ultimii ani, China se confrunta cu o crestere ingrijoratoare a numarului de bolnavi cu probleme psihice. Acest lucru este cauzat de stratificarea sociala, scrie publicatia rusa.

In timp ce unii se imbogatesc, cei mai multi oameni sunt nevoiti sa traiasca in saracie. Multi sunt nelinistiti de teama pierderii locurilor de munca si a locuintelor si sunt stresati din cauza conditiilor precare in care traiesc. Acesta este un efect secundar al cresterii economice prea rapide de care se bucura China, sustin expertii.

Guvernul ia in calcul o incetinire a acestui fenomen, cu scopul de a mai reduce tensiunile sociale existente in tara. In acest scop, se urmareste imbunatatirea conditiilor de viata ale celor din mediul rural, care reprezinta 75% din populatia Chinei, adica 900 de milioane de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#bani china crestere economica, #economie miliardari sua saracie , #China