China devine interesata de importurile de aur. Cum au evoluat cotatiile metalului pretios in timpul pandemiei

Duminica, 18 Aprilie 2021, ora 05:15
3419 citiri
China devine interesata de importurile de aur. Cum au evoluat cotatiile metalului pretios in timpul pandemiei
Absenta Chinei de pe piata aurului nu a contat FOTO/Pixabay

Guvernul Chinez este interesat sa importe mari cantitati de aur in tara, o decizie care ar putea sa sustina preturile la aur pe fondul unui declin care dureaza de mai multe luni, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

China este cel mai mare consumator mondial de aur, "inghitind" sute de tone de metal pretios, in valoare de zeci de miliarde de dolari, in fiecare an, insa in 2020 importurile au scazut pe fondul raspandirii coronavirusului si al diminuarii cererii locale. Odata cu revenirea puternica a economiei chineze, incepand din a doua jumatate a anului trecut, a revenit si apetitul chinezilor pentru bijuterii, lingouri si monede de aur iar incepand din luna ianuarie preturile locale au fost mai mari decat cotatiile de referinta la nivel global, astfel ca importurile de aur sunt profitabile.

Banca Centrala a Chinei (PBOC) controleaza cat de mult aur intra in China printr-un sistem de cote atribuite bancilor comerciale. In mod normal, PBOC permite intrarea unei cantitati suficiente de aur pentru a satisface cererea interna dar uneori restrictioneaza livrarile. China importa aur din Australia, Africa de Sud si Elvetia.

Sursele citate de Reuters sustin ca, in ultimele saptamani, PBOC si-a dat acordul pentru ca mari cantitati de aur sa intre in China. "Pentru o anumita perioada de timp nu am avut niciun fel de cote. Acum incepem sa avem din nou cote dar sunt cele mai mari de dupa 2019", a declarat o sursa de la o banca care a inceput sa importe aur in China.

Aproximativ 150 de tone de aur, in valoare de 8,5 miliarde de dolari la preturile actuale, ar urma sa intre in China in lunile aprilie si mai, sustin sursele.

Cantitatile mari mentionate de Reuters semnaleaza o revenire a Chinei pe piata globala a lingourilor de aur. Datele oficiale arata ca, incepand din luna februarie 2020, importurile de aur ale Chinei au fost de aproximativ 600 milioane de dolari pe luna, adica aproximativ 10 tone. Comparativ, in anul 2019, China a importat lunar aur in valoare de 3,5 miliarde de dolari, sau aproximativ 75 de tone.

Absenta Chinei de pe piata aurului nu a contat pentru pretul aurului la inceputul pandemiei, cand investitorii occidentali ingrijorati de o posibila catastrofa au inceput sa stocheze mari cantitati de aur, care in mod traditional este vazut ca o valoare de refugiu, astfel ca preturile au ajuns la un nivel record de 2.072,50 dolari pentru o uncie. Intre timp, insa, interesul investitorilor s-a risipit pe masura ce campaniile de vaccinare si stimulentele guvernamentale au relansat cresterea economica, astfel ca preturile la aur au scazut pana la 1.750 dolari uncia.

Cererea de aur a Indiei si-a revenit si ea de pe urma crizei provocate de pandemie, astfel ca in luna martie importurile au atins un nivel record de 160 de tone, a declarat recent o sursa guvernamentala.

In mod normal, China si India sunt responsabile pentru aproximativ doua cincimi din cererea mondiala de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Răzvrătirea tinerilor care muncesc. „Trendul” prin care își arată dezgustul pentru societate și joburile prost plătite: în pijamale și papuci de casă la birou
Există un nou trend, un tip de videoclip "pregătește-te cu mine" în China, în care tinerii prezintă ținute pentru muncă atipice. Tinerii din China își îmbracă pijamalele, papucii și...
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
#China, #importuri, #pandemie coronavirus lume , #China