China: Ziaristii striga "Cenzura!" - Protestele, un test pentru noua conducere comunista

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:08
1895 citiri
China: Ziaristii striga "Cenzura!" - Protestele, un test pentru noua conducere comunista

De doua zile, in orasul sudic Guangzhou se petrece un fapt rarisim in China: jurnalistii unei reviste liberale si sute de sustinatori ai lor protesteaza fata de cenzura guvernamentala. Felul in care Guvernul de la Beijing reactioneaza la aceste manifestari este considerat un test pentru noua conducere a Partidului Comunist.

Pe Internet, sustinerea pentru protestatari se manifesta mai subtil. Pe platforma Sohu Weibo, spre exemplu, caracterele de pe prima pagina au fost aranjate in asa fel incat, citite vertical, inseamna "Rezista, Southern Weekly" (revista de unde a pornit totul), scrie CNN.

Un alt website, 163.com, si-a structurat prima pagina in asa fel incat primele litere din cele sase coloane de stiri se combina in formula "Da-i inainte Southern Weekly!".

In fata imobilului unde isi are sediul Southern Weekly, sute de oameni isi exprima insa mania pe fata. Ei cer demisia lui Tuo Zhen, seful propagandei comuniste in provincia sudica Guangdong.

Protestele au inceput dupa ce jurnalistii revistei au acuzat ca editorialul de Anul Nou, ce pomenea de reforme, a fost inlocuit cu o oda adusa Partidului Comunist.

Protestele din Guangzhou sunt un test pentru noul lider al Partidului Comunist, Xi Jinping, care a preluat functia in noiembrie si abia incepe sa-si alcatuiasca agenda.

Este un test si pentru Partidul Comunist, in era retelelor de socializare si micro-bloggingului.

Prima scanteie a protestului s-a aprins, de fapt, pe Weibo, Twitter-ul chinezesc, unde a fost semnalata inlocuirea editorialului din Southern Weekly de catre Departamentul de Propaganda din Guangdong, fara ca editorii sa aiba stiinta despre schimbare.

Imediat, retelele de socializare au fost inundate de un torent de postari in care era condamnata cenzura de partid si se exprima sustinerea pentru Southern Weekly.

Controversa a scos in fata rolul jucat de sefii propagandei comuniste, ce supravegheaza fluxul de informatii in China. Desi presa locala a capatat ceva mai multa libertate pentru a relata pe marginea diferitelor subiecte, in special ne-politice, cenzura guvernamentala nu a incetat niciodata sa se manifeste si majoritatea grupurilor de presa sunt detinute si conduse de stat.

Departamentul de propaganda emite frecvent directive cu privire la ceea ce poate fi relatat si ce nu si cum trebuie procedat.

Southern Weekly este o publicatie care, de-a lungul timpului, a aratat o inclinatie liberala, producand articole relativ curajoase, ce le-au adus necazuri editorilor si reporterilor, insa a creat si o sustinere publica de proportii, mai ales din partea tinerilor, orasenilor si intelectualilor.

Desi purtatorul de cuvant al MAE chinez a insistat ca nu exista cenzura presei in China si Guvernul protejeaza libertatea presei, exista incercari vizibile de a tine sub control presa si retelele de socializare, unde se demasca multe dintre problemele partidului.

Termenii de cautare care duc la Southern Weekly sunt blocati, spre exemplu.

Nu este limpede care este pozitia lui Xi Jinping in chestiunea cenzurii presei si liberei exprimari, insa unele voci sustin ca administratia acestuia se confrunta cu o criza de imagine. Credibilitatea sa politica si priceperea sunt testate de criza din Guangzhou.

Pana se va vedea cum reactioneaza conducerea de la Beijing, Departamentul Central de Propaganda a preluat problema si a emis o directiva urgenta catre toate grupurile de presa, in care spune ca problema de la Southern Weekly nu are nicio legatura cu seful propagandei din Guangdong, Tuo Zhen, ca incidentul a luat proportii din cauza amestecului "fortelor ostile" si ca toata lumea trebuie sa inceteze sa isi mai exprime sustinerea fata de publicatia in cauza.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#China proteste cenzura Partid Comunist, #Partid Comunist China probleme proteste , #China
Comentarii
Poza Jabba the Hutt
Jabba the Hutt
rank 5
Cam asa o sa ajungem si noi, sub conducerea "inteleapta" a USL-ului!