Chinezii vor sa-si mute capitala, de frica desertului Gobi

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 17:50
3378 citiri
Chinezii vor sa-si mute capitala, de frica desertului Gobi

Chinezii au un nou subiect in dezbatere publica: necesitatea de a muta capitala, din ce in ce mai asaltata de furtunile de nisip din desertul Gobi si afectata de lipsa acuta de apa.

Problema a reaparut odata cu studiul intitulat "Raport privind transferarea capitalei Chinei", publicat de doi specialisti chinezi Qin Fazhang si Hu Xingdou, si comentat de Corriere della Sera , in editia sa de marti.

"Beijing-ul si-a indeplinit misiunea istorica. A venit vremea pentru o noua capitala", sustin Qin Fazhang si Hu Xingdou.

Studiului, care este pus in discutie pe Internet, a provocat o apriga dezbatere intre cei pro si cei contra. Avand 20 de milioane de locuitori, Beijingul are foarte multe probleme, care ii fac pe sustinatorii ideii sa afirme ca viata in actuala Capitala a devenit dificila, mai ales ca orasul nu poate satisface nevoia de apa a locuitorilor.

Furtuna de nisip coloreaza Beijingul in galben

Un alt argument este faptul ca "desertul pandeste, iar strazile sunt tot mai prafuite". Orasul este foarte poluat, suprapopulat si asediat de trafic sunt cateva din argumentele celor care vor sa se mute.

Autorii studiului propun orasul Nanyang, aflat la granita cu patru provincii - Henan, Hunan, Sichuan e Shaanxi. "Nanyang este perfect din punct de vedere geopolitic: este adevaratul centru de greutate al Chinei si va ajuta la dezvoltarea economica a unei zone care merita consideratie pentru resursele de care dispune. In plus, este un oras mediu-mic, iar costurile vor fi limitate", spun autorii studiului.

Sustinatorii ideii afirma ca Republica Populara Chineza a ales, in 1949, Beijingul drept capitala pentru ca se afla in nord, aproape de frontiera cu Uniunea Sovietica, care ani de zile a fost un aliat indispensabil. Dar acum, Capitala se afla prea la nord si izolata de restul tarii.

Ipoteza mutarii centrului politic si administrativ al Chinei se naste si din dorinta de a trimite semnale pozitive in exterior, care sa vorbeasca de o mai mare atentie acordata, de China ecologiei, dar si despre orase care se recicleaza si in care nu se mai construiesc noi cladiri.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, despre măsurile anti-Covid luate de Revelion: "Nu vor fi stupide"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 5 decembrie 2021, că măsurile anti-Covid care vor fi luate pentru perioada sărbătorilor de iarnă vor fi anunțate în perioada...
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Liviu Dragnea și Irina Tănase s-au despărțit. Motivul pentru care fostul lider al PSD a plecat de acasă
Povestea de dragoste între Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) pare să se fi încheiat. Dacă în urmă cu mai puțin de două luni fostul lider al PSD vorbea despre...
Comentarii
bum
rank 5
INFORMATIILE DATE DE ZIARE.COM DESPRE SUBIECTE DIN AFARA ROMANIEI NU PREZINTA NICI O CREDIBILITATE . ZIARE.COM NU ARE CUM SA STIE CE FACE CU ADEVARAT GUVERNUL CHINEZ . ZIARE.COM SE BAZEAZA MULT PE ZVONURI SI "SENZATIONAL"