Cine este viitoarea Prima Doamna a Chinei?

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 20:36
5426 citiri
Cine este viitoarea Prima Doamna a Chinei?

Este o cantareata stralucita, o frumusete cu parul lung si negru si este iubita de milioane de oameni. Sotul sau este un politician abil si serios, al doilea ca putere din China, si trateaza de la egal la egal cu marii lideri ai lumii.

Vicepresedintele Xi Jingping este urmatorul in linia succesiunii la presedintia Chinei, peste doi ani.

Insa, intr-un sistem in care familiile liderilor politici sunt aproape invizibile in viata publica, este inca un mister cum va reusi Partidul Comunist sa se descurce cu o Prima Doamna mai faimoasa decat sotul ei.

Deocamdata, raspunsul pare simplu: sa-i reduca aparitiile in public.

Ceea ce s-a si intamplat: referirile legate de concertele doamnei Peng Liyuan au fost eliminate de pe Internet si a fost nevoita sa accepte o slujba de birou, intr-un ansamblu muzical militar.

Luna trecuta, Xi Jinping a fost numit la conducerea Comisii Militare Centrale, analistii internationali comentand ca acesta ar fi primul pas pentru a prelua conducerea Partidului Comunist in 2012.

In China insa, sotiile politicienilor sunt privite cu suspiciune, de cand nevasta lui Mao Zedong a pus la cale o revolutie, promovandu-si ideile radicale. Jiang Qing a fost arestata dupa moartea liderului chinez, in 1976, scrie Associated Press.

Intr-o lume in care Primele Doamne, cum ar fi Carla Bruni sau Michelle Obama, atrag atentia presei, sotia presedintelui chinez, Hu Jintao, Liu Yonqing, este vazuta arareori in public.

Exceptii sunt cazurile vizitelor de stat, atunci cand este obligata de protocol. Toate acestea s-ar putea schimba odata cu instaurarea unei Prime Doamne obisnuite cu lumina reflectoarelor, care este iubita de publicul larg.

Supranumita deja de presa internationala "Carla Bruni-Sarkozy a Chinei", Peng Liyuan, 47 de ani, a intrat in randurile armatei inca de la 18 ani, iar acum are gradul de general-maior.

A devenit un adevarat star al pop-ului local in 1982, cu o piesa intitulata "Pe campiile sperantei", atunci cand 800 de milioane de chinezi au urmarit Gala de Primavara a postului national de televiziune.

Alte succese au propulsat-o rapid in preferintele chinezilor. Este nelipsita din spectacolele de Anul Nou ori de la marile gale ale televiziunii de stat.

Xi Jinping, viitorul presedinte al Chinei, are 57 de ani si si-a cunoscut sotia in 1986, pe vremea cand era viceprimar al Xianmen. Sunt casatoriti de 23 de ani si au o fiica adolescenta.

Un ziar local scria, in 2007, ca initial, tanara Jiang a crezut despre viceprimar ca este "posomorat si mult prea batran". Dupa aceea, Xi a fermecat-o cu discutiile despre muzica. Articolul din Zhangjiang Evening News a fost republicat, de la aparitie, de nenumarate ori.

Insa mai nou, de cand Jiang Qing si-a rarit aparitiile pe scena, povestile cantaretei despre ilustrul sau sot au disparut de pe Internet. Semn ca Partidul Comunist se gandeste serios la candidatura actualului vicepresedinte pentru cea mai inalta functie in stat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Xi Jingping, #Peng Liyuan, #presedintel China 2012, #Partidul Comunist Chinez , #China