Conflictul China-Vietnam ia amploare: Companii incendiate, sute de arestari

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 15:02
4601 citiri
Conflictul China-Vietnam ia amploare: Companii incendiate, sute de arestari

Mii de vietnamezi maniosi au incendiat companii chineze si au devastat zone industriale din sudul tarii, dupa proteste fata de forajul petrolier chinez intr-o zona a marii Chinei de Sud revendicata de Vietnam, au anuntat oficiali vietnamenzi miercuri.

Cele mai mari pagube le-au suferit companiile taiwaneze din zonele Binh Duong si Dong Nai, unde protestatarii le-au confundat cu companii chienze. Politia investigheaza incidentele si a arestat sute de persoane, scrie Reuters.

"Aproximativ 19.000 de muncitori au demonstrat impotriva incalcarii teritoriale chineze in apele vietnameze", a spus Tran Van Nam, vicepresedinte al Comitetului Poporului din Binh Duong.

China a cerut Vietnamului sa se "calmeze" si sa respecte suveranitatea Chinei, a precizat ministrul de Externe Wang Yi, intr-o convorbire telefonica cu omologul indonezian Marty Natalegawa.

Sentimentele anti-chineze au luat amploare si la Manila, dupa ce Guvernul filipinez a acuzat Beijingul ca si-a insusit terenul dintr-un recif disputat, intr-o alta parte a marii, pentru a construi o pista de aterizare. Noile evolutii vin la o zi dupa ce Washingtonul a descris actiunile Beijingului in zona drept "provocatoare".

"Daca aceste rapoarte sunt adevarate, atunci este un pas semnificativ din partea chinezilor, ce le permite sa-si extinda zona de acces aeriana", explica Ian Storey, expert in chestiunea marii Chinei de Sud la Institute of South East Asian Studies din Singapore.

Tensiunile din aceasta zona au crescut dupa ce China a mutat o platforma petroliera intr-o zona reclamata de Vietnam. Beijing si Hanoi se acuza reciproc in urma unui incident in care doua vase s-au ciocnit, se pare intentionat, in apropiere de disputatele insule Paracel.

China sustine ca are dreptul la aproape toata marea Chinei de Sud, bogata in depozite de hidrocarburi si mienrale si importanta zona de tranzit pentru pasageri si bunuri. Problemele apar aici frecvent, intrucat anumite zone ale marii sunt disputate si de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnam.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#disputa teritoriala Chian Vietnam, #marea Chinei de Sud disputa , #China