Cum a supravietuit Partidul Comunist Chinez?

Marti, 10 August 2010, ora 15:51
1809 citiri
Cum a supravietuit Partidul Comunist Chinez?

"Partidul" este cea mai citita carte de catre intelectualii si politologii din Asia, mai putin in China, unde este interzisa deoarece dezvaluie o parte din secretele formatiunii care guverneaza tara din 1949.

"In China, Partidul Comunist aflat la guvernare este precum Dumnezeu: este in toate partile, insa nu poti sa-l vezi", sustine un profesor universitar, citat de The Christian Science Monitor, facand referire la lucrarea autorului cartii, australianul Richard McGregor, care dezvaluie detalii inedite cu privire la una dintre cele mai secrete formatiuni din lume - Partidul Comunist din China.

Pagina web unde se vinde aceasta opera, subintitulata "Lumea secreta a guvernantilor comunisti din China", a avut onoarea de a fi cenzurata in China, faptul fiind considerat drept o dovada suprema pentru credibilitatea autorului.

Fost director al ziarului Financial Times din China, McGregor a explicat ca obiectivul cartii este acela de a explica de ce Partidul Comunist Chinez a supravietuit majoritatii formatiunilor comuniste de pe planeta, caderii Uniunii Sovietice sau Revolutiei Culturale.

"Dupa fiecare catastrofa, partidul s-a ridicat de la pamant, si-a reconstruit armura si si-a reintarit flancurile. Intr-un anumit mod, a supravietuit, fiind batjocorit, cunoscand o imbunatatire a imaginii sau uimindu-i pe expertii care i-au prezis disparitia in numeroase conjuncturi", scrie McGregor.

Partidul este prezent in toate aspectele vietii din China, el se autodenumeste drept o formatiune comunista, isi mentine structura si atitudinea secreta a ierarhiei leniniste, insa a condus o tranzitie istorica de la economia planificata la capitalism.

Citeste si:
Peng Shuai și boicotarea Jocurilor Olimpice din China
Peng Shuai și boicotarea Jocurilor Olimpice din China
Vrem să întreprindem ceva întru combaterea violenţei împotriva femeilor? Avem ocazia s-o facem și mâine, și poimâine, nu doar de ziua internațională care o marchează. De pildă,...
Cele cinci evenimente care au modelat viziunea asupra lumii a președintelui Chinei Xi Jinping
Cele cinci evenimente care au modelat viziunea asupra lumii a președintelui Chinei Xi Jinping
Partidul Comunist chinez, care marchează anul acesta un secol de existenţă, a adoptat joi o rezoluţie referitoare la propria istorie care întăreşte şi mai mult influenţa preşedintelui Xi...