Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum justifica diplomatii chinezi veto-ul in problema Siriei (Video)

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 08:55
1674 citiri
Cum justifica diplomatii chinezi veto-ul in problema Siriei (Video)

China, unul dintre cei 5 membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU, a blocat, impreuna cu Rusia, adoptarea unei rezolutii care sa permita interventia impotriva regimului dictatorial din Siria.

Veto-ul exercitat de cele doua state a suspendat decizia cu privire la condamnarea presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru actiunile violente intreprinse in ultimele 11 luni, in incercarea de a innabusi grupurile opozante formate in Siria, prin metode violente, noteaza CNN.

"Nu trebuie sa credeti ca pozitia responsabila a Chinei in problema Siriei se va transforma intr-o abtinere de la vot", a explicat Cui Tiankai, adjunctul ministrului de Externe chinez. "Atunci cand trebuie sa ne folosim dreptul la veto, in mod cert il vom folosi".

Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU a catalogat pozitia celor doua state ca fiind "dezgustatoare si rusinoasa". "Cei care au blocat practic ultimul efort de a rezolva aceasta situatie intr-un mod pasnic ... vor avea pe maini sangele varsat in Siria", a declarat Rice.

Insa reprezetnantii chinezi au catalogat drept firesti neintelegerile intre membrii permanenti ai Consiliului de Securitate, explicand ca acestea nu afecteaza relatiile dintre statele lor.

Pozitia chineza, de asumare explicita a optiunii, a fost bine primita in presa chineza, fiind considerata o schimbare considerabila a politicii. "Abtinerea de la vot nu mai este politica Chinei. China trebuie sa se exprime. Ascunderea propriei perspective asupra unor probleme nu este o solutie de evitare a problemelor".

Analistii considera ca pozitia Chinei nu reflecta in primul rand interese economice, precum cea a Rusiei. China ocupa pozitia a 3-a in topul exportatorilor catre Siria.

Pe de alta parte, "China se opune utilizarii fortei pentru schimbarea de regim in alte tari. Acest lucru reprezinta un principiu al diplomatiei chineze de multa vreme. De asemenea, este atipic pentru diplomatii chinezi sa adopte o decizie in cadrul ONU fara consultari indelungate", a explicat He Wenping, director in cadrul Academiei Chineze pentru Stiinte Sociale.

Totodata, China incearca sa evite antecedentul din Libia, pe care il considera un esec. China considera ca NATO a folosit in mod abuziv rezolutia ONU de instituire a unei zone no-fly (zona in care este interzis traficul aerian) in cazul Libiei, rezolutie care s-a transformat intr-o schimbare de regim.

Oficialii chinezi au raspuns si acuzatiei legate de temerile chineze cu privire la extinderea primaverii arabe si o posibila extindere a acesteia in intreg Orientul, inclusiv in China.

"In opinia mea, 99 de procente dintre chinezi nu doresc o revolutie similara Promaverii Arabe in China si, de asemenea, nu se tem ca ar putea avea loc asa ceva in China", a explicat He Wenping. "Chian are un sistem economic si politic complet diferit. Daca cineva din comunitatea internationala considera ca este vorba despre o astfel de temere, se insala".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#violente Siria, #criza Siria, #rezolutie ONU interventie Siria, #opozitie China Rusia Siria, #opozitie ONU China , #China
Comentarii