Ziare.com

De ce au fost interzise tricourile albe intr-un oras din China

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 00:12

   

De ce au fost interzise tricourile albe intr-un oras din China
Autoritatile dintr-un oras din sud-vestul Chinei au decis sa interzica locuitorilor sa mai cumpere tricouri albe. Pentru cei care doresc neaparat un astfel de obiect vestimentar este necesara prezentarea actului de identitate, pentru luarea intr-o evidenta cu numele real.

Autoritatile doresc astfel sa impiedice imprimarea pe astfel de tricouri a unor mesaje prin care oamenii protesteaza fata de construirea unei uzine chimice in oras, informeaza Channel News Asia .

La inceputul acestei luni, sute de oameni din zona respectiva au iesit in strada pentru a protesta fata de amplasarea pe raza orasului Kunming a unei instalatii chimice de paraxilena (PX), tehnologie ce se dovedeste a fi foarte toxica pentru mediu.

"Mamele din Kunming vor sanatate pentru copii lor", "PX sa dispara", "PX - Nu in ograda noastra", iata sloganuri afisate pe pacardele participantilor la protest, pe care autoritatile nu ar dori sa le regaseasca imprimate si pe tricouri.

Nici tricouri, nici fotocopii, nici masti de igiena

Interdictiile nu se opresc insa numai la tricouri, ci se refera si la dreptul de a face fotocopii. Centrele de fotocopiere au refuzat sa multiplice orice fel de documente care contin proteste legate de tehnologia PX, pentru a impiedica distribuirea lor catre populatie.

De asemenea, pentru a impiedica purtarea mastilor chirurgicale in oras ca forma de protest, farmaciile au primit de la autoritati o circulara prin care cei care doresc sa cumpere trebuie sa prezinte un act de identitate. S-a motivat ca purtarea lor ar speria turistii.

Trezirea spiritului ecologic in China

Gradul mare de poluare din anumite zone ale Chinei este ascuns de multe ori populatiei, pentru a nu crea panica. Insa iata ca in ultimul timp chinezii au constientizat care sunt pericolele pentru sanatatea lor, iesind tot mai des in strada pentru a protesta.

Cazul Kunming este unul dintre aceste exemple, insa cum interesele economice primeaza, se incearca si reprimarea actiunilor de militare pentru un mediu mai curat. "Fac orice ca sa ne impiedice sa protestam.

Proiectul va sprijini economia, dar va afecta foarte mult mediul si sanatatea oamenilor", a declarat un locuitor al orasului Kunming pentru Global Times.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3293 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ha, ha, ha!

In China nu tine cu asa ceva. "Contrabandisti" care sa le aduca din alta parte se vor gasi destui.

"Ia tricoul alb, 1 dolar bucata! Daca cumperi 3, ti le dau cu 2 dolari!"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor