De ce China va deveni natiunea cu cea mai rapida crestere pe piata de consum din lume?

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 21:07
2481 citiri
De ce China va deveni natiunea cu cea mai rapida crestere pe piata de consum din lume?
Foto: People\'s Daily

Politica de export a Chinei nu mai este sustenabila pe termen lung, iar natiunea cu cea mai mare populatie din lume se indreapta tot mai pregnant spre un model de tip occidental, bazat pe cresterea consumului. Aceasta situatie se constituie ca o veste excelenta in intreaga lume, mai ales in aceasta perioada de recesiune, cand economii majore cum sunt Statele Unite si zona Euro sunt in cautarea unor noi piete de desfacere, care se constituie in surse de crestere a consumului.

Potentialul ascuns al celor 1,3 miliarde de consumatori chinezi, odata dezlantuit, va face din China cea mai mare piata de consum si destinatie de export de top pentru numeroase economii importante, dar mai ales pentru SUA.

"SUA au nevoie de o noua sursa de crestere, iar dezvoltarea pietei de consum din China ar putea oferi o noua sursa importanta de crestere pentru exporturile americane", a declarat Stephen Roach, fostul presedinte al Bancii de Investitii Morgan Stanley (Asia) pentru People's Daily.

Roach, de asemenea, considera ca potentialul Chinei este foarte mare, iar natiunea cea mai numeroasa din lume, va depasi cresterea oricarei alte piete de consum din lume.

"Cu toate ca ponderea consumului la chinezi este mai mica decat a oricarei alte economii majore din lume, de doar aproximativ 35 la suta din PIB, iar nivelul normal trebuie sa fie undeva in intervalul 50 - 55 la suta pentru o economie aflata in stadiul de dezvoltare al Chinei, noi suntem optimisti", a spus Roach adaugand: "cresterea de la 35 la 50-55% se va regasi in cota de consum raportata la PIB in urmatorii 15 ani. Sectorul de consum in China este estimat la o cifra de 15 milioane dolari, o cifra foarte mare in comparatie cu alte economii pe care le-am studiat vreodata in perioada moderna de dupa cel de-al doilea razboi mondial".

Economii majore precum SUA si zona Euro au nevoie disperata de noi surse de crestere economica si de creare de locuri de munca. Tranzitia Chinei catre o economie bazata pe consum ar putea ajuta si satisface aceasta cerere. Energia incatusata a consumatorilor din China este pe cale sa fie declansata, oferind noi piete pentru toti exportatorii lumii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#china crestere consum, #china piata de consum, #china crestere rapida , #China