Directorul NASA se declara ingrijorat de viitoarea statie spatiala a Chinei

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 10:48
3446 citiri
Directorul NASA se declara ingrijorat de viitoarea statie spatiala a Chinei
Sursa: Pixabay

Directorul NASA s-a declarat miercuri ingrijorat de posibilitatea ca Statele Unite "sa cedeze teren" in fata Chinei in domeniul spatial daca niciun proiect privat nu va inlocui Statia Spatiala Internationala (ISS), care va ajunge peste cativa ani la finalul ciclului ei de functionare, in contextul in care autoritatile de la Beijing intentioneaza sa lanseze pe orbita o statie proprie, informeaza AFP.

"Exista un lucru care ma ingrijoreaza. China este pe cale sa construiasca cu mare rapiditate ceea ce reprezentantii ei numesc 'statia spatiala internationala chineza'", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA in timpul unei audieri in fata Congresului american.

"Ei (chinezii, n.r.) sunt pe cale sa o promoveze foarte repede in randul tuturor partenerilor nostri internationali, in care noi am investit atat de mult. Ar fi tragic, dupa tot acest timp si dupa atat de multe eforturi, sa abandonam orbita terestra joasa si sa cedam acest teritoriu", a adaugat el.

ISS, asamblata incepand din 1998 de Statele Unite si de Rusia in parteneriat cu Canada, Uniunea Europeana si Japonia, urmeaza sa fie scoasa din functiune pana in 2030.

NASA nu doreste sa o inlocuiasca cu o alta statie, dar si-ar dori sa pastreze o prezenta americana pe orbita terestra joasa (ISS se afla la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri) gratie sectorului privat, pentru care NASA ar fi un simplu client.

Din punct de vedere strategic, Statele Unite si-ar pastra astfel o prezenta pe orbita terestra joasa, in timp ce ar dedica majoritatea bugetului sau unor misiuni spatiale pe Luna, pe Marte si unor explorari ale altor corpuri ceresti mai indepartate.

Insa rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare ramane de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de "comercializare" a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticente in aceasta privinta.

Viitoarea statie chineza, Tiangong, va fi mai mica decat ISS si ar trebui sa fie lansata pe orbita in jurul anului 2022, potrivit agentiei de presa Xinhua, care a raportat anul trecut ca mai multe tari ar dori sa se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbita a unor experimente stiintifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franta, Germania, Japonia, Peru si Kenya.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
China folosește programe civile pentru a ascunde obiective militare în spațiu, susține șeful NASA
Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a declarat miercuri în Congres că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu, relatează DPA....
Statele Unite vor să limiteze supraproducția de bunuri pentru energie curată din China. Companiile americane nu pot face față firmelor chineze
Statele Unite vor să limiteze supraproducția de bunuri pentru energie curată din China. Companiile americane nu pot face față firmelor chineze
Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi că investiţiile masive ale Chinei în producţia avansată de bunuri pentru energie curată au dus la un mediu de concurenţă...
#NASA, #China, #statie spatiala, #colonie, #Luna, #satelit, #statele unite, #international , #China