Disputa teritoriala: Firmele japoneze isi inchid fabricile din China

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 12:10
4092 citiri
Disputa teritoriala: Firmele japoneze isi inchid fabricile din China

Marile firme japoneze si-au inchis temporar fabricile si birourile din China dupa ce au izbucnit in intreaga tara proteste, ca rezultat al unei dispute teritoriale privind cateva insule. Este una din cele mai grave manifestari de sentimente anti-japoneze in China din ultimele decenii.

Scandalul dintre China si Japonia, pe tema unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est, a condus la atacuri violente asupra unor binecunoscute companii japoneze, precum Toyota si Honda, ceea ce i-a facut pe expatriatii inspaimantati sa se ascunda, scrie Reuters.

Relatiile dintre cele doua cele mai mari economii din Asia sunt in criza, iar presa de stat chineza a avertizat, luni, ca Japonia ar putea suferi un nou "deceniu pierdut", daca relatiile comerciale se racesc.

Japonia este cel mai important partener comercial al Chinei, anul trecut ajungand la o valoare de peste 340 de miliarde de dolari. Mai mult, presa oficiala a amenintat ca Beijingul ar putea recurge la masuri de retaliere economice.

In weekend au izbucnit proteste in zeci de orase chineze, ca raspuns la anuntul guvernului nipon de a achizitiona cateva dintre insulele disputate de la un proprietar privat japonez. Decizia a infuriat Beijingul.

Protestele au vizat in special reprezentantele diplomatice japoneze, insa s-au indreptat si impotriva magazinelor, restaurantelor si reprezentantelor auto din cel putin cinci orase. Toyota si Honda au raportat ca atacuri soldate cu incendiere le-au afectat serios magazinele din Qingdao.

Grupul japonez producator de electronice Panasonic a anuntat ca una dintre fabricile sale a fost sabotata de muncitorii chinezi si va ramane inchisa si marti, cand China comemoreaza ocuparea, de catre Japonia, in 1931, a unei parti din teritoriul sau continental.

Tokyo si-a avertizat cetatenii ca vor avea loc proteste de masa in China, marti. Multe scoli japoneze din China, inclusiv in Beijing si Shanghai, si-au anulat programul de saptamana aceasta.

Disputa cu privire la insulele numite de japonezi Senkaku si de chinezi Diaoyu s-a intensificat saptamana trecuta, cand China si-a trimis sase vase de supraveghere in zona ce poate contine importante rezerve de gaze naturale.

Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, a anuntat, luni, dupa intalnirea cu secretarul american al Apararii, Leon Panetta, ca ambele state considera ca insulele disputate sunt acoperite de tratatul de securitate Japonia-SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#firme Japonia inchise China, #disputa insule China Japonia, #China Japonia conflict insule , #China