Dragonul adormit: Curiozitati socante despre China

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 19:25
13120 citiri
Dragonul adormit: Curiozitati socante despre China
Foto: Big Picture

China a facut dintotdeauna obiectul unor enigme, despre care s-a vorbit inflacarat in Europa, ca despre ceva cu totul neobisnuit si mai ales invaluit in norul tainic al misterelor.

Chiar si in ziua de astazi a ramas acelasi taram cu intelesuri ascunse, pe care expertii il numesc "dragonul adormit", cel putin datorita economiei aflate intr-o crestere rapida si a influentei tot mai puternice pe care o exercita in lume.

Dar ceea ce stim noi despre chinezi este aproape nimic pe langa ce ne-ar oferi viata de zi cu zi, daca am trai cot la cot cu ei si am simti cutumele chinezesti, altele decat cele cu care suntem noi obisnuiti.

Portalul Big Picture ne ofera cateva exemple:

  • Politia din China foloseste tot mai frecvent gaste in locul cainilor politisti. S-a dovedit ca gastele au un spirit agresiv mult mai dezvoltat si un vaz mult mai precis decat al cainilor.

  • 30 de milioane chinezi locuiesc in bordeie. Numarul lor este cu 36% mai mare decat populatia Australiei sau cu 50% mai mare decat populatia Romaniei.

  • Emisiile poluante rezultate din spatiul Chinei ajung pana la San Francisco, peste Pacific, contribuind cu o treime din poluarea acestei mari metropole.

  • 100 de milioane de locuitori din China se rezuma la un venit de un dolar pe zi. Acest dolar este suficient pentru a-i asigura chinezului portia zilnica de orez.

  • Numele cunoscutului sos ketchup isi are originea in China. Aici se prepara inca din Evul Mediu un sos folosit ca ingredient la mancarurile de peste, numit ke-tsiap. Ramane totusi neclar cum a ajuns denumirea in Europa si in America, aplicata insa la un alt tip de sos.

  • In ciuda faptului ca tara este declarata nerelegioasa, in China locuiesc 54 de milioane de crestini.

  • Legile sunt severe in China. Acest fapt se constata si din informatia ca acolo sunt executati de 4 ori mai multi detinuti decat in orice alta tara de pe glob.

  • In fiecare an s-au inregistrat in China un milion de avorturi, aproape in totalitate fetusi de fetite. De asemenea, sunt abandonate de mame cateva zeci de mii de nou-nascute. Toate acestea sunt cauzate politica de restrangere a natalitatii de pana acum.

  • Tinere femei din China sunt dispuse sa plateasca 700 dolari pentru o interventie chirurgicala de refacere a himenului, intrucat cutumele locale constituie o piedica majora la casatorie, in cazul cand mireasa nu este virgina.

  • In 1973, China s-a oferit sa "exporte" in Statele Unite 10 milioane de femei tinere si necasatorite, fara drept de revenire, ca masura de contracarare a crizei demografice.

  • In China se consuma anual circa 4 milioane de pisici, carnea de pisica fiind considerata comestibila. Exista si crescatorii pentru pisici, dar multe din ele se vaneaza in salbaticie.

  • Recordul pentru cel mai lung blocaj in trafic inregistrat vreodata in intreaga lume a avut loc la Shanghai, pe o lungime de 99 km. Blocajul a durat 12 zile.

  • Intrucat multi chinezi nu se pot intrerupe din placerea de a folosi telefoanele mobile si tabletele chiar si atunci cand se plimba prin localitate, in orasul Chongging au fost trasate alei speciale pentru acestia, asemanatoare celor folosite in alte orase de biciclisti. Cine se plimba cu telefonul in afara acestui perimetru este amendat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#China obiceiuri ciudate, #China informatii bizare, #China statistici, #curiozitati China , #China