Dupa Tunisia si Egipt, urmeaza China?

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 22:43
3394 citiri
Dupa Tunisia si Egipt, urmeaza China?
Deutsche Welle

Dupa protestele in masa din Egipt si Tunisia, anumite tulburari sociale se resimt si in China. Se va transforma aceasta tara in urmatoarea arena a unei noi revolutii pasnice?

Nu trebuie sa uitam ca in China domina inca cenzura comunista, iar partidul unic a acaparat toate structurile statului. In ciuda deschiderii, asa-zis capitaliste, nu putini sunt liderii comunisti de la Beijing care nu vad cu ochi buni miscarile spontane din nordul Africii.

Cronica recentelor evenimente din Egipt si Tunisia arata ca schimbarile politice se pot produce brusc si spectaculos. Aceasta constatare rascoleste sentimentele comunitatii internautice din China.

Mao Xian Hi, un expert in tehnologie virtuala din China, se arata extrem de circumspect, declarand pentru Deutsche Welle ca "miscarile democratice din Egipt au avut succes datorita sprijinului mediatic de care au beneficiat demonstrantii. Uitandu-ne la China, nu putem spune ca avem probleme tehnologice, ba dimpotriva. Dificultatile noastre se regasesc in cenzura impusa de autoritati, pentru a taia din fasa orice intentie de protest.

Este cert ca Internetul poate suda emotiile si aspiratiile multor oameni nemultumiti. Insa acesta trebuie sa fie liber si nu controlat de stat."

Vor sa vanda China Vestului!

Acum 20 de ani, tineri cu gandiri liberale din China si, mai ales, studentii nu aveau acces la Internet. Pe atunci ei isi exprimau nemultumirea fata de reformele statului prin demonstratii pasnice. Cu toate acestea, cererile lor au ramas fara raspuns, iar piata Tien an Men s-a transformat intr-un loc al bailor de sange, unde au fost ucisi peste 3.000 de oameni.

In timp ce adversarii comunistilor chinezi sunt impresionati si incurajati de manifestarile din nordul Africii, marxistii de la putere se arata ingrijorati. Liderul comunist, doamna Zima Nan, a atras atentia, in mod deosebit, asupra pericolului care adie dinspre zonele revolutionare din Africa.

Aratand un devotament deplin fata de partid, ea a scris pe blogul personal urmatoarele:

"Nu trebuie sa uitam ca si in China s-au format diverse retele care sunt gata, in orice moment, sa vanda tara noastra Occidentului. In China exista fundatii finantate de capitalisti pentru a realiza asa-numitele reforme politice. Singura reforma politica este a Partidului Comunist".

Pentru majoritatea chinezilor fortele armate reprezinta un factor infricosator in eventualitatea unei revolutii pasnice. "Puterea politica sta in rafalele mitralierelor", a fost deviza fondatorului statului modern chinez si lider al Partidului Comunist, Mao Tzedun, cel care a transformat armata intr-un instrument inchinat orbeste regimului. Acest lucru inseamna ca Partidul Comunist este de neclintit. Si nu ar zice nu rafalelor de mitraliera.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#China Egipt proteste, #proteste egipt tunisia, #Egipt China comunisti , #China
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi de la ziare.com ceaveti da va luati mereu da fratii mei chineji? Nu vajunge ce de scandale avem la noi? Va coportati ezact cum a zis toarasu inginer Iliescu da la Editura Tehnica despre toarasu Caposu, ca sta cusula ncoastele lui! Asa si voi aci!
Poza tr2006
tr2006
rank 5