Enigmele istoriei: Cand Germania coloniza brutal o bucata din China

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 00:11
6186 citiri
Enigmele istoriei: Cand Germania coloniza brutal o bucata din China

Cunoscuta bere chinezeasca, Tsingtao, este, de fapt, germana. Poate suna incredibil, dar este adevarat. Povestea incepe in 1898, atunci cand Reich-ul german se alege cu prima sa colonie in China.

La sfarsitul secolului al 19-lea, generali, amirali, geografi si economisti germani urmareau sa aiba propriul domeniu in marele imperiu chinez, pe care sa-l stapaneaasca din punct de vedere economic, scrie Deutsche Welle.

Germanii se concentrau asupra unui singur punct: zona de coasta din provincia Shandong, cu iesire la Marea Galbena. Imparatul german Wilhelm al II-lea sustinea atitudinea coloniala.

Pretextul a aparut in 1897, cand, intr-un incident, si-au pierdut viata doi misionari germani in China. Germanii reactioneaza imediat si trimit in zona nave de razboi.

Enigmele istoriei: Genocidul Germaniei in coloniile din Africa

Soarta misionarilor ucisi il interesa pe imparat doar pentru ca acesta era pretextul perfect pentru a-i santaja pe chinezi. "Sute de mii de chinezi se vor cutremura, simtind in spate lovitura pumnului nostru de fier", ii scria Wilhem al II-lea ministrului sa de Externe, Bernhard von Bulow.

Un model de colonie

Pe 14 noiembrie 1897, 700 de marinari germani ajung in zona, cu doua nave de razboi, invadand Qingdao. Cateva luni mai tarziu, diplomatii germani il forteaza pe imparatul Chinei sa semneze un contract prin care germanilor le erau cedati, sub forma de arenda, 500 de kilometri patrati, pentru 100 de ani.

Mai mult decat atat, germanii primesc in concesiune minele de carbune din zona, caile ferate, precum si facilitati vamele in toata provincia Shandong. Peste 30 de milioane de oameni se trezesc, deodata, intr-un fel de zona economica germana.

Germanii voiau sa transforme Qingdao intr-un nou tip de colonie si aloca 200 milioane de marci pe acest proiect. Paveaza drumuri, construiesc case, ridica unitati militare si un port modern, inverzesc orasul prin plantarea de pomi.

Nu uita nici scolile si hotelurile, iar mai tarziu construiesc o universitate care era deschisa si studentilor chinezi. Acesta este un proiect unic pentru Germania colonialista.

Berea mai curge si azi

Si pentru ca noii conducatori ai regiunii sunt germani, nu avea cum sa lipseasca berea din peisaj. Aceasta a fost produsa incepand cu 1903 si se numea sugestiv "Germania". Berea era produsa in conformitate cu legea puritatii germane, in 1906 castigand chiar si o medalie la un targ in Munchen.

Izbucnirea Primului Razboi Mondial a pus brusc capat modelului de colonie germana din China. In 1914, Japonia asediaza regiunea si cucereste zona.

Fabrica de bere "Germania" continua sa produca bere, sub un al nume, Tsingtao. Ea a supravietuit razboiului chino-japonez si regimului Mao. Acum este una dintre cele mai vandute beri chinezesti din lume.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...