Explozii in China: Armata recunoaste ca in depozite pastrau sute de tone de cianura puternic toxica

Duminica, 16 August 2015, ora 16:40
4472 citiri
Explozii in China: Armata recunoaste ca in depozite pastrau sute de tone de cianura puternic toxica
Foto: Captura Youtube/Panthersfan1993

Armata chineza a anuntat ca sute de tone de cianura puternic toxica erau pastrate in depozitele unde miercuri au avut loc uriasele explozii soldate cu zeci de morti si sute de raniti, in metropola portuara Tianjin, in estul Chinei.

Generalul Shi Luze, seful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminica, in timpul unei conferinte de presa, ca a fost identificata cianura in doua locuri din situl unde au avut loc exploziile. "Potrivit estimarilor preliminare, volumul (de cianura) se ridica la mai multe sute de tone", a spus Luze, informeaza duminica agentiile de presa AFP si Interfax.

Aceasta este prima confirmare oficiala a faptului ca respectivul compus chimic, extrem de toxic, se gasea in depozitele unde au avut loc uriasele explozii, ceea ce provoaca temeri cu privire la posibilitatea unei contaminari a populatiei.

Serie de explozii colosale in China: Bilantul mortilor creste (Video)

Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianura este vorba, insa mass-media din China vorbea anterior despre existenta a 700 de tone de cianura de sodiu, un compus chimic foarte toxic in cazul in care este inhalat, ingerat sau intra in contact cu pielea.

Autoritatile chineze au trimis la fata locului specialisti ce lucreaza pentru companii unde se fabrica acest compus chimic periculos, acestia utilizand apa oxigenata in incercarea de a-l neutraliza. O echipa formata din 217 militari specializati in arme nucleare, bacteriologice si chimice a fost de asemenea desfasurata la locul catastrofei.

Totodata, autoritatile nu au incetat sa-i asigure pe locuitori ca, in pofida prezentei unor niveluri anormale ale anumitor substante poluante, aerul din Tianjin este respirabil. Acest lucru nu a impiedicat, insa, agentia de presa Xinhua sa anunte ca densitatea cianurii in apele uzate era joi de 10,9 ori mai mare decat cea normala.

Locuitori, apropiati ai victimelor si internauti au criticat, in numar mare, lipsa de transparenta a Beijingului. Sambata, familii au incercat sa intre cu forta in sala in care reprezentati ai autoritatilor sustineau o conferinta de presa, iar duminica apropiati ai victimelor erau de asemenea prezenti in fata hotelului unde lideri politici locali se adresau jurnalistilor.

Potrivit celui mai recent bilant comunicat duminica de autoritatile chineze, in catastrofa care a avut loc la Tianjin au murit 112 oameni. Totodata, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate, printre care peste 50 se afla in stare grava sau critica.

Seria de explozii din China nu s-a terminat nici dupa 4 zile: Nor toxic si secretomanie

Tianjin, situat la 140 de kilometri sud-est de Beijing, este unul dintre cele mai mari orase din China, cu aproape 15 milioane de locuitori, potrivit cifrelor din 2013. Oras industrial si unul dintre principalele porturi din China, Tianjin este, de asemenea, unul dintre cele patru orase ale tarii care au obtinut statutul de provincie, alaturi de Beijing, Shanghai si Chongqing.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#explozii depozite China, #explozie depozite cianura China, #explozie China morti , #China