Hackeri chinezi, pusi sub acuzare in SUA. Sunt acuzati de spionaj cibernetic in favoarea Chinei

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 07:44
2476 citiri
Hackeri chinezi, pusi sub acuzare in SUA. Sunt acuzati de spionaj cibernetic in favoarea Chinei
FOTO Pixabay

Departamentul de Justitie a inculpat marti doi cetateni chinezi pentru implicarea intr-o campanie de spionaj cibernetic pe parcursul unui deceniu, care a avut ca tinta contractori din sectorul apararii, cercetatori in domeniul Covid-19 si alte sute de victime, transmite Reuters.

Autoritatile americane au afirmat ca Li Xiaoyu si Dong Jiazhi au furat terabiti de date referitoare la designul unor arme, informatii referitoare la medicamente, coduri sursa pentru software si date personale ale unor dizidenti si opozanti chinezi.

Infractorii cibernetici erau contractori ai guvernului chinez, si nu spioni oficiali.

Procurorul general adjunct insarcinat cu securitatea nationala, John Demers, a spus intr-o conferinta de presa virtuala ca atacurile cibernetice arata ca China "este dispusa sa ignore hackerii care opereaza in interiorul granitelor sale".

"In acest fel, China s-a alaturat Rusiei, Iranului si Coreii de Nord, in clubul rusinos al statelor care adapostesc infractori cibernetici, pentru ca acestia sa lucreze in beneficiul statului", a spus Demers.

In rechizitoriu nu sunt mentionate numele companiilor sau persoanelor vizate de hackeri, dar, potrivit acuzatiilor, Li si Dong erau contractori ai Ministerului Securitatii Statului Chinez, o agentie comparabila cu Central Intelligence Agency (CIA) a Statelor Unite. Intre tintele hackerilor s-au numarat protestatari din Hong Kong, Dalai Lama ssi o organizati non-profit crestina chineza.

Inca din 27 ianuarie, epidemia de coronavirus a ajuns in centrul atentiei, iar hackerii au incercat sa fure cercetari legate de un vaccin pentru Covid-19 de la o firma de biotehnologie din Massachusetts.

Nu se stie daca hackerii au reuit sa fure ceva, dar un expert a spus ca acuzatiile arata "valoarea extrem de ridicata" acordata de guverne precum cel al Chinei cercetarilor legate de Covid-19.

Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Oameni de afaceri SUA în China. Au fost primiți de Xi Jinping la o zi după închiderea unui important forum economic
Preşedintele chinez Xi Jinping a primit miercuri la Beijing reprezentanţi americani ai lumii de afaceri, a informat presa de stat, într-un moment în care China curtează investitorii străini...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#China, #SUA, #spionaj, #cibernetic , #China