Insula tropicala unde China experimenteaza liberalismul

Luni, 02 Iulie 2018, ora 07:53
11122 citiri
Insula tropicala unde China experimenteaza liberalismul
Foto: Flickr

O insula tropicala marginita de palmieri din China este locul in care guvernul comunist de la Beijing isi testeaza cele mai liberale idei. Presedintele Xi Jinping intentioneaza sa transforme provincia Hainan, cunoscuta si ca "Hawaii din China" sau "Hawaii de Est" pentru plajele sale frumoase, in cea mai deschisa economie a tarii.

Conducerea provinciei a anuntat recent un plan pe trei ani pentru stimularea turismului international, care include si masura controversata de a aduce pe insula 50.000 de muncitori straini, printre care filipinezi si vietnamezi, in urmatorii doi ani, care sa lucreze in industruia hoteliera.

De asemenea, este luata in considerare ridicarea partiala a Marelui Firewall Chinezesc pentru ca turistii sa poata accesa platforme ca Facebook si Twitter, care sunt blocate in China, scrie Quartz.

Cu o populatie de aproximativ 9 milioane de locuitori si o suprafata cat cea a Belgiei, Hainan a fost prima regiune chineza care a adoptat o politica fara vize pentru strainii care viziteaza provincia in grupuri turistice.

Astfel, incepand cu luna mai, turisti din 59 de tari, printre care Marea Britanie si SUA (dar si Romania), nu mai au nevoie de vize pentru sederi de pana la 30 de zile.

Spre comparatie, in Beijing si Tianjin nu poti sta decat sase zile fara viza in timp ce esti in tranzit spre o destinatie din afara Chinei.

Hainan este o destinatie populara in special printre turistii rusi. Pe insula exista in prezent mai multe hoteluri de lux, terenuri de golf si plaje. Totodata, in jurul Hainanului sunt construite mai multe insule artificiale. Una dintre ele este Phoenix Island, numita si "Dubaiul Oriental", potrivit Business Insider.

Insula ar putea deveni o destinatie pentru turismul medical

In 2013, Consiliul de Stat al Chinei a aprobat un proiect pentru construirea unei zone medicale pilot in Boao, un orasel pescaresc situat pe coasta de est a provinciei, unde are loc si Forumul Boao, versiunea asiatica a Davosului, prin care au fost extinse permisele de munca pentru medicii straini.

Pe insula, medicamentele straine pot fi prescrise mai repede decat in alte parti ale tarii - in conditiile in care in general medicamente deja aprobate in strainatate trebuie sa treaca oricum prin teste clinice de lunga durata in China.

Noul Hong Kong si chiar noul Macao

Transformarea sa intr-un centru al comertului international dupa modelul Hong Kong-ului este principalul obiectiv al celui mai recent plan privind insula Hainan.

In aprilie, Consiliul de Stat a anuntat, de exemplu, ca intentioneaza sa transforme provincia intr-o zona de liber schimb intr-un interval de doi ani.

Pentru transpunerea acestor ambitii in realitate, China ia in considerare masuri radicale pentru aceasta tara, cum ar fi legalizarea loteriilor si a jocurilor de noroc online, care ar putea pava drumul spre deschiderea de cazinouri in Hainan. Insula ar putea deveni astfel un al doilea Macao.

Planurile Chinei pentru Hainan nu se limiteaza la turism. Regimul de la Beijing vrea sa transforme insula intr-un centru pentru dezvoltarea unor tehnologii precum inteligenta artificiala, realitatea virtuala si masinile electrice.

Potrivit Quartz, aceasta ar putea fi calea prudenta aleasa de regimul de la Beijing pentru a experimenta metode noi inainte de a le pune in aplicare la scara larga, dupa principiul formulat de Deng Xiaoping, arhitectul reformelor economice ale tarii, in urma cu patru decenii: "Sa traversam raul simtind pietrele sub picioare".

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...