Jihadul a ajuns in China - arestari inaintea pelerinajului de la Mecca

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 23:14
3549 citiri
Jihadul a ajuns in China - arestari inaintea pelerinajului de la Mecca
Foto: Sheik Yer\'Mami

Autoritatile chineze au arestat 139 de persoane din Xinjiang sub acuzatia de raspandire a jihadului.

Informatia vine pe fondul cresterii extremismului religios in regiunea vestica a tarii populata de musulmanii uiguri. Alte 256 de persoane au fost "pedepsite" pentru raspandirea zvonurilor online fara insa a preciza natura masurilor luate impotriva acestora, anunta autoritatile chineze citate de Hindustan Times.

Beijingul arata ca incidentele arata o crestere a amenintarii reprezentate de militantii din randul minoritatii etnice, insa informatiile din vasta regiune nord-vestica Xinjiang sunt bine controlate iar organizatiile musulmanilor uiguri se plang de represiune culturala si religioasa.

Politia din Xinjiang a inregistrat "un numar tot mai mare de cazuri in care diferite persoane au postat sau au cautat pe internet continut cu referire la extremism religios", mai noteaza sursa citata.

Un fermier din Hotan a fost retinut dupa ce a postat 2 GB de carti electronice despre secesionism, care au fost citite de peste 30.000 de ori.

Dilshat Rexit, membru al Congresului Mondial al Uigurilor, grup pe care Beijingul il considera ca fiind separatist, sustine ca "adevarul a fost total distorsionat". Acesta sustine ca scopul autoritatilor chineze este acela de la a interzice uigurilor sa aiba acces la internet pentru a obtine informatii si de a-si exprima punctul de vedere.

Stirea privind retinererea sutelor de musulmani vine cu putin timp inainte de inceperea pelerinajului de la Mecca, acolo unde sunt asteptati sa se deplaseze circa 12.000 de pelerini chinezi.

Potrivit datelor oficiale, populatia provinciei Xinjiang este reprezentata in proportie de 46% de musulmani uiguri si 39% de etnici Han, insa acestia din urma controleaza economia locala si sunt majoritari in capitala regiunii, Urumqi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#musulmani Jihad China, #represiune culturala religioasa China, #pelerinaj Mecca , #China
Comentarii