Mai multi avocati si militanti ai drepturilor omului, arestati in China de sarbatori: Astfel de retineri au devenit deja o traditie

Joi, 02 Ianuarie 2020, ora 15:44
3427 citiri
Mai multi avocati si militanti ai drepturilor omului, arestati in China de sarbatori: Astfel de retineri au devenit deja o traditie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Aproximativ zece avocati si militanti chinezi ai drepturilor omului au fost interogati sau arestati in ultimele zile din 2019, autoritatile chineze profitand cu regularitate de perioada sarbatorilor pentru a aresta disidenti, din cauza acoperirii mediatice mai scazute din partea presei occidentale in acest interval.

Arestarile din acest an au legatura cu o recenta reuniune privind sfarsitul partidului unic in China, au transmis joi organizatii neguvernamentale internationale, citate de AFP.

Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la putere, nu tolereaza nicio amenintare la adresa autoritatii sale. Partidul unic a desfasurat mai multe campanii de arestari impotriva unor potentiali disidenti de la venirea la putere a presedintelui Xi Jinping la sfarsitul lui 2012.

Cea mai recenta campanie de represiune este legata de o reuniune organizata in decembrie la Xiamen (est), unde participantii au evocat "tranzitia democratica in China", a declarat Wang Yaqiu, cercetatoare a organizatiei de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), cu sediul la Londra.

Ding Jiaxi, un avocat exclus din Barou, militant anticoruptie si partizan al reformelor politice, se numara printre persoanele care au fost retinute de la 26 decembrie, a precizat asociatia China Human Rights Defenders (CHRD), al carei sediu este la Washington.

Cel putin sapte persoane au fost eliberate la scurt timp dupa ce au fost arestate si interogate.

Alte figuri ale disidentei, precum militantul anticoruptie chinez Xu Zhiyong, fondator al unei miscari care cere mai multa transparenta asupra proprietatilor liderilor politici, sau Tang Jingling, un avocat pentru drepturile omului care a mai fost arestat in trecut pentru subversiune, nu pot fi contactate, conform CHRD.

Acest val de arestari arata ca autoritatile "au toleranta zero, chiar si fata de o discutie privata asupra unor chestiuni precum democratia si drepturile omului", a spus Patrick Poon, cercetator al organizatiei Amnesty International.

Conform CHRD, cinci militanti au fost supusi interogatoriului la Jinhua, in provincia Zhejiang (est), la 29 decembrie, dupa ce au luat masa la o persoana care a participat la reuniune, iar un avocat a fost interogat la Shijiazhuang (nord) in timpul Revelionului.

Contactata de AFP, politia chineza nu a raspuns la solicitarea de a comenta informatiile.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#arestari disidenti sarbatori China , #China