Nave militare chineze au patruns in apele teritoriale japoneze

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 08:06
6026 citiri
Nave militare chineze au patruns in apele teritoriale japoneze

Sase nave chineze de supraveghere s-au apropiat vineri dimineata de un arhipelag controlat de Japonia in Marea Chinei de Est si au patruns in ceea ce Tokyo considera a fi apele sale teritoriale, a anuntat paza nipona de coasta.

Vasele chineze au ajuns in apropiere de Insulele Senkaku (numite de chinezi Diaoyu) la trei zile dupa nationalizarea a trei insule din acest arhipelag revendicat de Beijing.

La 10 septembrie, executivul Japoniei a luat decizia oficiala de a achizitiona de la proprietari privati trei din cele cinci insule Senkaku.

Potrivit presei nipone, afacerea privind achizitionarea celor trei insule nelocuite, situate la 2.000 km sud-vest de Tokyo si la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, a fost incheiata la 11 septembrie. Guvernul japonez ar fi platit pentru acestea, conform unor informatii neoficiale, circa 2,05 miliarde de yeni (20,4 milioane de euro)

Ministerul Externe de la Beijing a calificat tranzactia drept un afront la suveranitatea teritoriala a Chinei, avertizand ca daca Tokyo nu va anula "achizitionarea si nationalizarea insulelor" incidentul ar putea avea la consecinte "foarte grave".

Navele chineze de patrulare care au ajuns in vecinatatea arhipelagului controlat de Japonia in Marea Chinei de Est vor 'face ca legea sa fie respectata' pentru 'a demonstra' ca aceste insule apartin Chinei, anuntat vineri un comunicat oficial de la Beijing, preluat de AFP.

"Doua grupuri de nave chineze de patrulare au intrat, la 14 septembrie 2012, in apele ce inconjoara Insulele Diaoyu si celelalte insule adiacente, pentru a patrula si a face ca legea sa fie respectata", se afirma in comunicatul Ministerului chinez de Externe.

"Actiunile pentru aplicarea legii si patrularile sunt destinate sa demonstreze jurisdictia Chinei asupra insulelor si sa apere interesele sale maritime", adauga documentul amintit.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#nave militare chineze Japonia, #Japonia China conflict , #China