Noi tensiuni intre SUA si China. Nava de razboi americana, in apele teritoriale ale insulelor revendicate de chinezi

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 08:46
4469 citiri
Noi tensiuni intre SUA si China. Nava de razboi americana, in apele teritoriale ale insulelor revendicate de chinezi
Foto: Facebook/U.S. Navy

Nava de razboi lansatoare de rachete USS Lassen s-a apropiat, marti, la mai putin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieste in Marea Chinei de Sud, a anuntat un responsabil american din Ministerul Apararii.

USS Lassen a navigat, marti dimineata, ora locala, in apele care inconjoara cel putin una dintre aceste insule revendicate de China in arhipelagul Spratley, cu riscul de a declansa reactia Beijingului, a spus responsabilul pentru AFP.

China considera drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice in jurul acestor insule artificiale construite pe insulite, dar SUA resping aceasta revendicare, estimand ca China nu-si poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.

"Noi operam ca de obicei in Marea Chinei de Sud si vom naviga in apele internationale cand dorim", sustinuse anterior responsabilul american.

Rectia Chinei

Autoritatile chineze au monitorizat, urmarit si avertizat nava de razboi americana USS Lassen, potrivit unei declaratii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relateaza Reuters.

"China cere ferm partii americane sa gestioneze constient situatia, sa corecteze imediat greseala si sa nu recurga la acte periculoase sau provocatoare care ameninta suveranitatea Chinei si interesele sale in domeniul securitatii", se arata intr-o declaratie difuzata pe site-ul ministerului.

SUA ameninta China: Vor naviga, zbura si opera oriunde permit legile internationale (Video)

Beijingul are contencioase teritoriale cu tarile asiatice vecine in Marea Chinei de Sud.

China revendica drepturi asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud si efectueaza aici enorme operatiuni de constructii, accelerand de un an transformarea recifurilor de corali in porturi, piste de aterizare si diverse alte infrastructuri.

SUA si tarile din Asia de Sud-Est sunt reticente fata de o intrare in forta a Chinei care i-ar da acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe Glob.

Arhipelagul Spratley, din care fac parte circa o suta de insulite si recifuri nelocuite, este revendicat si de Vietnam, Filipine, Malaysia si Brunei.

Potrivit unui raport al Pentagonului datand din aceasta vara, circa 1.200 ha de terenuri artificiale au fost construite in aceste ape de China. "China a construit de 17 ori mai multe terenuri in 20 de luni" decat "au facut in 40 de ani toate celelalte tari" care revendica arhipelagul, a calculat Pentagonul.

China a construit in special o pista lunga de 3.000 m pe reciful Fiery Cross, care este deja supranumit de analisti "al doilea portavion chinez".

SUA pledeaza de mai multi ani pentru adoptarea unui "cod de buna conduita" intre tarile din regiune si sustin o rezolvare negociata a disputei teritoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#nava americana ape China, #nava americana insule China, #conflict China SUA nava , #China