NYT: Spionii chinezi au furat coduri informatice de la NSA, cu care au atacat mai multi aliati ai SUA

Duminica, 12 Mai 2019, ora 09:29
5356 citiri
NYT: Spionii chinezi au furat coduri informatice de la NSA, cu care au atacat mai multi aliati ai SUA
Foto: Pixabay

Agenti ai serviciilor secrete chineze au obtinut instrumente cibernetice ale Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA) si le-au utilizat in 2016 pentru a ataca aliati ai SUA din Europa si din Asia, a constatat firma de securitate Symantec, potrivit cotidianului The New York Times.

Episodul este cea mai noua dovada ca Statele Unite au pierdut controlul asupra unor elemente centrale ale arsenalului de securitate cibernetica. Tinand cont de momentul atacurilor si de indiciile din codurile informatice, cercetatorii firmei Symantec cred ca serviciile chineze nu au sustras codurile, ci le-au preluat din atacurile NSA asupra sistemelor informatice chineze.

"Actiunile chineze arata cum amplificarea conflictelor cibernetice creeaza un Vest salbatic digital cu foarte putine reglementari si certitudini, precum si cat de dificil este pentru Statele Unite sa mentina sub control dispozitivele de tip virus informatic folosite pentru a patrunde in retele externe si pentru atacarea infrastructurii adversarilor.

Pierderile au generat o dezbatere in cadrul comunitatii de informatii cu intrebarea daca Statele Unite ar trebui sa continue dezvoltarea celor mai avansate si secrete arme cibernetice din lume in conditiile in care nu le pot tine sub control", comenteaza editorialistii Nicole Perlroth, David E. Sanger si Scott Shane intr-un articol publicat in cotidianul The New York Times sub titlul "Cum au obtinut spionii chinezi instrumente de atacuri cibernetice ale NSA si le-au utilizat pentru atacuri".

Grupul de hackeri chinezi care a capturat instrumentele cibernetice ale NSA este considerat de specialistii serviciilor americane ca fiind unul dintre cele mai periculoase din China, conform unui raport clasificat obtinut de cotidianul The New York Times.

Grupul este responsabil de numeroase atacuri cibernetice asupra unora dintre cele mai sensibile obiective militare din Statele Unite, inclusiv de tip spatial si din domeniul tehnologiei de propulsie nucleara.

Actiunile impotriva NSA

Descoperirea facuta de specialistii firmei Symantec sugereaza ca aceeasi hackeri chinezi urmariti de NSA de peste zece ani au lansat actiuni impotriva acestei Agentii.

Unele dintre instrumentele NSA obtinute de chinezi au fost lansate ulterior pe Internet de un grup inca neidentificat care se autonumeste "Shadow Brokers" si care este utilizat de Rusia si Coreea de Nord in atacuri informatice globale devastatoare, desi nu pare a exista o legatura intre China si aceasta entitate.

"Ne-am dat seama ca nu se poate garanta ca instrumentele cibernetice nu vor scapa de sub control si ca nu vor fi utilizate impotriva noastra si a aliatilor", afirma Eric Chien, director pentru Siguranta cibernetica al firmei Symantec.

Codul, folosit pentru a ataca alte tari

Cercetatorii Symantec nu stiu exact cum au dobandit hackerii chinezi codul informatic dezvoltat de americani. Dar stiu ca instrumentul cibernetic sustras de serviciile chineze a fost utilizat pentru atacuri asupra unor sisteme informatice din cel putin cinci tari sau teritorii: Belgia, Luxemburg, Vietnam, Filipine si Hong Kong.

Tintele vizate au inclus organizatii de cercetare stiintifica, institutii educationale si retele computerizate din cel putin un aliat al Administratiei SUA.

Un atac asupra unei mari retele de telecomunicatii probabil le-a oferit agentilor chinezi acces la sute de mii sau milioane de conversatii private, precizeaza firma Symantec.

"Buckeye", entitate a serviciului secret chinez

Compania de securitate cibernetica nu face referire explicita la China in raportul de cercetare. Dar este mentionat grupul de hackeri "Buckeye", pe care Departamentul Justitiei din SUA si firme cibernetice il considera o entitate a Ministerului chinez pentru Siguranta Statului cu sediul in Guangzhou.

In 2017, Departamentul american al Justitiei a anuntat inculparea a trei hackeri chinezi din grupul "Buckeye". Desi procurorii nu au afirmat ca cei trei inculpati ar lucra pentru agentii guvernamentale chineze, specialisti independenti si un raport clasificat al NSA accesat de NYT arata ca grupul are contract cu Ministerul chinez pentru Siguranta Statului si a comis atacuri complexe asupra unor obiective din Statele Unite.

Un raport al Pentagonului despre competitia militara exercitata de China, emis saptamana trecuta, descrie Beijingul ca fiind unul dintre cei mai abilitati si persistenti interlocutori in domeniile militar, al colectarii de informatii si operatiunilor cibernetice comerciale, incercand sa "erodeze avantaje operationale si tehnologice ale SUA".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Hackeri Cina, #articol NYT hackeri China, #coduri infomatice NSA , #China