Omul care trebuie sa schimbe China din radacini

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 17:42
4220 citiri
Omul care trebuie sa schimbe China din radacini
Foto: Arhiva

In curand, Xi Jinping va fi numit presedinte al Chinei. Principala sa datorie este sa rupa cat mai repede legaturile cu trecutul.

La finalul celui de-al XVIII-lea Congres National al Partidului Comunist Chinez, care a inceput joi, la Beijing, si va dura o saptamana, cativa barbati imbracati in costume negre, printre care s-ar putea afla si o femeie, vor pasi pe covorul rosu din Marea Sala a Poportului, pentru a fi prezentati presei internationale.

Primul dintre ei va fi Xi Jinping (59 de ani), uns lider al Partidului Comunist, care va prelua, in martie anul viitor, functia de presedinte al Chinei. In spatele sau vor sta noii membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, cel mai important organism politic din ierarhia tarii, scrie The Economist. Toti isi vor tine spatele drept si vor afisa un zambet incremenit.

Din pozitia de lider al "noii uzine economice a lumii", Xi Jinping are sarcina de a combina cresterea economica a tarii cu stabilitatea politica. Aceasta sarcina se va dovedi a fi foarte dificila. Economia in scadere a Chinei, coruptia si multimea de probleme de care se loveste zi de zi a frustrat poporul chinez de-a lungul anilor, generand ingrijorare.

Pentru a gestiona aceste nemultumiri, noul presedinte poate fie sa continue sa inabuseasca tensiunile, fie sa slabeasca lanturile controlului de partid. Viitorul Chinei va fi determinat de raspunsul la urmatoarea intrebare: va avea Xi curajul si viziunea sa admita ca prosperitatea si stabilitatea viitoare ale acestei natiuni depind de vointa sa de a se rupe de trecut?

Spectrul revolutiei

Pentru Occident, care se zbate sub un maldar de datorii si conflicte politice, temerile Chinei pot parea o bagatela. Relansarea reformelor economice facuta de catre Deng Xiaoping, in 1992, a dus la doua decenii de dezvoltare fabuloasa. Numai in ultimii zece ani, sub conducerea actualului lider, Hu Jintao, economia Chinei s-a cvadruplat. Actualul sistem social chinez permite unui procent de 95 la suta din populatia tarii sa aiba acces la asigurare medicala gratuita, spre deosebire de anul 2000, cand acest procent era de 15 la suta.

Pe plan extern, China este vazuta ca a doua putere, dupa Statele Unite. Pana de curand, chinezii se imbogateau atat de rapid incat nu mai observau actiunile guvernului. Acum insa, tara se confrunta cu amenintari directe si indirecte.

Cei saraci deplang inechitatea sociala, coruptia, distrugerea mediului si luarea cu forta de catre stat a drepturilor de proprietate. Clasa medie este ingrozita de contaminarea alimentelor si, in paralel, isi protejeaza economiile trimitand bani in afara tarii si aglomerand sistemele de eliberare a pasapoartelor. Iar cei bogati si puternici se lupta pe avutia imensa a tarii.

Pe vremuri, partidul infrana orice manifestari neprielnice. Astazi, insa, oamenii protesteaza in public. Scriu carti cu subiecte altadata tabu si comenteaza totul in timp real, pe corzile imensei increngaturi de retele sociale ale Chinei. Nemultumiri care altadata ar fi fost sufocate la nivel local sunt acum dezbatute pe canalele nationale.

Noul lider

Xi Jinping se descrie ca fiind un om din popor, iar partidul sau insista ca prioritatea comunistilor este reprezentata in continuare de marea masa a populatiei.

Ramas fara legitimitatea ideologica si, mai nou, si fara cea economica, de cand cresterea tarii pare sa fi stat in loc, partidul are mai mare nevoie ca niciodata de loialitatea cetatenilor pe care-i conduce cu mana de fier.

Odata ajuns la conducere, noul presedinte ar putea oferi mai multe puteri acestor cetateni. Terenurile agricole, acum colectivizate, ar trebui privatizate si date taranilor; sistemul judiciar ar putea sa inceapa sa faca dreptate oamenilor de rand; sistemul permiselor de rezidenta (denumit hukou) ar trebui relaxat astfel incat sa garanteze familiilor imigrantilor proveniti din mediul rural acces decent la educatie si sanatate, odata mutate la oras.

In acelasi timp, Xi trebuie sa slabeasca lanturile partidului. Rasfatatele banci de stat ar trebui sa afle ce inseamna competitia; pietele financiare trebuie sa inceapa sa invete sa raspunda la semnalele economiei, nu la controalele de partid; masuri trebuie luate si in privinta liberalizarii presei, care s-ar putea dovedi astfel un aliat de nadejde in lupta impotriva coruptiei.

Xi Jinping vine la conducere intr-un moment crucial, in care garda veche neaga in continuare necesitatea schimbarii politice si insista ca tensiunile pot fi sterse cu buretele fortei. Alegerile noului presedinte se vor dovedi vitale la toate nivelurile. Intreaga lume se teme mult mai rau de o China slaba si instabila decat de una puternica.

Viziunea lui Hu Jintao

In deschiderea lucrarilor celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, actualul presedinte, Hu Jintao, a tinut un discurs in care a prezentat directivele tarii pentru urmatorii ani, relateaza BBC.

In discursul de joi, care a durat o ora si 40 de minute, Hu Jintao s-a aratat alarmat de coruptia galopanta care macina tara si a vorbit despre "reforme politice", in principal despre masuri de liberalizare si de democratizare a vietii politice.

"China nu va copia niciodata un sistem politic occidental", a subliniat Hu Jintao.

"Daca esuam sa tratam problema coruptiei corect, aceasta ar putea fi fatala" si ar putea provoca "prabusirea partidului si statului", a precizat acesta.

Seful statului chinez a mai spus ca tara isi va accelera procesul de modernizare a apararii nationale si fortelor armate, "dezvoltand cu prioritate aptitudinea de a castiga razboaie locale in care informatica joaca un rol important".

Hu Jintao a mai lansat un apel pentru sporirea "puterii maritime" a tarii. La incheierea lucrarilor Congresului, care se va desfasura pana miercuri, Xi Jinping, un membru al aparatului de partid necunoscut marelui public, va prelua postul lui Hu Jintao.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Xi Jinping presedinte China, #Xi Jinping succesor Hu Jintao, #Congres Partid Comunist China , #China