Cauzele majore ale penuriei produselor de larg consum ce afectează consumatorii din toată lumea

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 21:35
3221 citiri
Cauzele majore ale penuriei produselor de larg consum ce afectează consumatorii din toată lumea

În întreaga lume, oamenii și întreprinderile se confruntă cu lipsuri de tot felul, de la cafea, la cărbune. În principal, vinovată este pandemia Covid – 19, dar sunt și mulți alți factori precum criza energetică din China, criza semiconductorilor sau criza containerelor, iar efectele sunt resimțite în moduri diferite în lume, notează BBC.

China: cărbune și hârtie

„Furtuna perfectă” din China se răsfrânge asupra consumatorilor și întreprinderilor din țară, dar și de peste hotare. Afectează totul, de la hârtie, alimente, textile, jucării, la piese pentru iPhone. Cauza: criza energetică.

SUA: jucării și hârtie igienică

De Crăciun, „vor exista lucruri pe care oamenii nu le pot obține”, a avertizat un oficial de la Casa Albă. Stocurile de jucării vor fi afectate, la fel și cele de capse, hârtia igienică, apa îmbuteliată, haine, hrană pentru animale de companie. Cauza: blocajele din porturi.

India: Mașini și semiconductori

Maruti Suzuki, cel mai mare producător auto din India, a înregistrat o scădere a producției, parțial din cauza lipsei globale de semiconductori. Lipsa a fost cauzată de întreruperile legate de pandemie în țări precum Japonia și Coreea de Sud.

Brazilia: cafea și apă

Cea mai severă secetă din Brazilia, nemaivăzută de aproape un secol, este parțial de vină pentru recolta slabă de cafea din acest an. Combinată cu înghețurile din primăvară și ciclul natural al recoltelor a dus la o scădere semnificativă a producției de cafea. Provocările pentru producătorii de cafea au fost agravate de costurile mari de transport și de lipsa de containere.

Prețurile în creștere se vor resimți și în cafenelele din întreaga lume, deoarece Brazilia este cel mai mare producător și exportator de cafea. Întrucât cea mai mare parte a energiei electrice din țară provine din energia hidroelectrică, lipsa apei are un impact direct asupra aprovizionării cu energie a țării.

Pe măsură ce prețurile la energie cresc, autoritățile le cer oamenilor să-și limiteze consumul de energie electrică pentru a evita raționalizarea. Ministrul energiei a spus că agențiilor guvernamentale li s-a cerut să-și reducă consumul de energie electrică cu 20%, potrivit „Washington Post“.

Nigeria: gaz

Nigeria se confruntă cu o penurie de gaz lichefiat (GPL), care este utilizat în principal pentru gătit. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că țara are cele mai mari rezerve de gaze naturale din Africa. Prețul GPL a crescut cu aproape 60% între aprilie și iulie, împingându-l dincolo de puterea de cumpărare a multor nigerieni.

Drept urmare, gospodăriile și întreprinderile s-au orientat spre cărbune și lemne, mult mai poluante. Unul dintre motivele creșterii prețurilor este criza globală de aprovizionare - țara depinde în continuare de GNL de importat. Probabil că situația a fost înrăutățită de deprecierea monedei și reintroducerea impozitelor pe GNL.

Liban: apă și medicamente

Libanezii se luptă cu lipsa de apă, medicamente și combustibil. În ultimele 18 luni, Libanul a trecut printr-o gravă criză economică care a împins trei sferturi din populație în sărăcie, a prăbușit moneda națională și a declanșat demonstrații de amploare împotriva guvernului și a sistemului politic din Liban. Economia țării avea deja probleme înainte ca pandemia Covid să lovească, iar apoi criza sanitară și explozia care a distrus portul din Beirut au înrăutățit lucrurile.

Citeste si:
Risc major de blocaj în piaţa gazelor: Alţi 30.000 de consumatori vor fi abandonaţi de furnizorii lor. Anunțul ANRE
Risc major de blocaj în piaţa gazelor: Alţi 30.000 de consumatori vor fi abandonaţi de furnizorii lor. Anunțul ANRE
Riscul de a se crea blocaje în piaţa de gaze este destul de mare şi alţi trei furnizori se pregătesc să abandoneze un număr de 30.000 de clienţi, în contextul în care nu există încă...
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5