Premierul Chinei, proverbe si laude la adresa Romaniei: M-am simtit ca acasa, ca primavara

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 17:16
5576 citiri
Premierul Chinei, proverbe si laude la adresa Romaniei: M-am simtit ca acasa, ca primavara
Foto: B1TV

Prim-ministrul chinez Li Keqiang a tinut un discurs de o jumatate de ora in Parlament, miercuri, in cadrul caruia a laudat relatiile dintre Romania si China, amintindu-si cu placere de perioada comunista si dand exemple de proverbe romanesti.

"De cand am preluat functia de prim-ministru al Chinei, e prima oara cand efecutez o vizita in Europa Centrala si de Est. Si Romania e prima tara in care efectuez o vizita.

De cand am iesit din avion am vazut ca este vremea senina ca si primavara. Guvernul tarii dvs m-a primit foarte calduros pe mine si delegatia mea si a transformat aceasta iarna intr-o vreme frumoasa ca si primavara.

Cei doi presedinti de camere mi-au urat sa ma simt ca acasa in Romania. Si eu le-am zis ca am sosit de cateva zile in Romania si nu cunosc in ce data exacta suntem azi fiindca nu am simtit ca am plecat de acasa. Sunt deja inca acasa", si-a inceput premierul chinez discursul.

Ponta: E semn de mare miopie sa se creada ca esti impotriva UE daca ai relatii cu China

Acesta a precizat ca tara noastra este "ca un tigru din Europa Centrala si de Est", manifestandu-si convingerea ca "poporul roman va crea un viitor si mai luminat". Totodata, Li Keqiang a mentionat ca Romania dezvolta o politica spre est, in timp ce China se uita spre vest.

"Intre noi exista nu numai interesele comune care se largesc permanent, intre noi exista si un sentiment de prietenie traditional. China va continua sa aprofundeze cooperarea pragmatica, sa transpunem cooperarea in beneficiul celor doua popoare.

De la stabilirea relatiilor diplomatice au trecut aproape 65 de ani. In secolul trecut, in anii '50 Romania a acordat o contributie speciala pentru perioada de industrializare de inceput din China. Ajutorul dezinteresat acordat de proporul roman nu va fi niciodata uitat de poporul chinez. China si Romania sunt prieteni adevarati care se cunosc la nevoie.

In anii '70, Romania a suferit o inundatie serioasa si poporul chinez a ajutat la reconstruirea dupa dezastru. Exista un proverb roman - apa trece, pietrele raman. In China avem si noi un proverb: prietenia este inradacinata si va fi infloritoare", a mai spus prim-ministrul Chinei.

Basescu, premierului Chinei: Sper ca relatiile noastre sa se desfasoare in cadrul legislativ al UE (Video)

Oficialul chinez a laudat si cladirea Palatului Parlamentului, afirmand ca atunci cand a intrat in in cladire a simtit "solemnitatea, intelepciunea si forta poporului roman".

"Vreau sa afirm ca dvs, dragi prieteni parlamentari, va dedicati timp indelungat cauzei prieteniei China-Romania. Vreau sa va multumesc in numele Guvernului si poporului chinez, pentru aceste eforturi. Nu este prima oara cand vin in Romania. Acum 20 de ani am mai vizitat tara dvs. (....) Sunt surpins de schimbarile din tara dvs", a precizat premierul Chinei.

Relatiile dintre China si Romania, comparate cu "un vapor care vine din istorie"

Acesta a amintit si de istoricul roman Nicolae Milescu Spatarul, care a scris despre experientele sale in China, aratand si ca, dupa proclamarea Chinei noi, Romania este printre primele tari care a stabilit relatii diplomatice cu aceasta tara.

"Relatiile chino-romane sunt ca un vapor care vine din istorie, trecand prin incercarile unei furtuni schimbatoare. Acest vapor merge stabil.

Ca sa mergem inainte, avem nevoie e un vapor mare, de un vant potrivit. Acum avem si un vapor mare, si un vant potrivit. Acest vapor va taia valurile sa mearga mai departe", a mai spus Li Keqiang, starnind zambete si rasete in randul presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor si prim-ministrului.

"Avem nevoie sa promovam in continuare schimburile la nivel inalt si din celelate sectoare. Este nevoie sa ne pregatim pentru sarbatorirea a 65 de ani de la sarbatorirea relatiilor chino-romane. Anul viitor, China va importa din Romania aproximativ 5.000 de vite si in urmatorii zece ani rata va creste.

(...) Desi China si Romania sunt la o distanta asa mare, popoarele noastre sunt apropiate. Am convingerea Centrala si de Est", a mai afirmat prim-ministrul Chinei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Li Keqiang discurs Parlament, #premier China prietenie Romania, #premier China vizita Romania , #China