Acuzații dure aduse președintelui chinez Xi Jinping: ”A ucis partidul comunist. Cei 95 de milioane de membri sunt sclavii săi”

Marti, 27 Iulie 2021, ora 00:12
9301 citiri
Acuzații dure aduse președintelui chinez Xi Jinping: ”A ucis partidul comunist. Cei 95 de milioane de membri sunt sclavii săi”

După mai bine de opt ani de la preluarea funcției de președinte al Chinei, din noiembrie 2012, Xi Jinping se confruntă cu o serie de critici la adresa politicilor sale. Astfel, o profesoară universitară născută în provincia Jiangsu, care trăiește în exil în Statele Unite, a afirmat că liderul de la Beijing ”a ucis partidul comunist ca organizație”, iar ”cei 95 de milioane de membri ai săi sunt sclavii acestuia”.

Cai Xia a fost profesoară la cea mai înaltă școală de formare a oficialilior Partidului Comunist Chinez (PCC) din Beijing, însă ea a plecat în SUA în 2019, iar în august 2020 a fost dată afară din organizație, datorită criticilor sale la adresa PCC, potrivit CNN.

În ianuarie 2013, la câteva luni după ce a preluat conducerea PCC, Xi Jinping i-a adunat pe cei mai importanți politicieni ai țării și i-a întrebat de ce s-a prăbușit partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

Fără îndoială, Xi știa răspunsul. ”A negat complet istoria sovietică, a Partidului Comunist Sovietic, l-a negat pe Lenin, l-a negat pe Stalin”, a spus el. Opt ani mai târziu, în 2021, niciunul dintre scenariile de mai sus nu se aplică PCC.

În calitatea sa de secretar general al PCC, Xi Jinping a readus partidul în centru vieții din China. Oamenii sărbătoresc în masă istoria și pe fondatorul PCC, Mao Zedong. Din 2015, Xi s-a angajat într-un program de reforme și de modernizare a armatei.

El a depășit cele două mandate de președinte al Chinei, reglementare introdusă în anul 1982, pentru a preveni instaurarera unei dictaturi. Însă, în 2018, s-a abolit această prevedere.

Acum, experții în politica Chinei avertizează că, încercând să revitalizeze PCC, Xi s-a confruntat cu partidul, așa că a apărut o altă amenințare la adresa acestuia din urmă: președintele insuși.

China acuza Statele Unite ca "distrug" ordinea mondiala: "Este un sistem hegemonic dominat de SUA"

Cai Xia susține că ”această concentrare a puterii” din mâna lui Xi ”a ucis partidul ca organizație”. Ea consideră că cei 95 de milioane de membri ai PCC, sunt niște ”sclavi ai voinței sale”.

Acum, cu un an înainte ca Xi Jinping să renunțe la putere în 2022, nu există nimeni din Comitetul permamnent al Partidului Comunist să fie pregătit să-i ia locul. ”Nu știm cum se vor dezvolta structurile de putere și alianțele din China în următorii cinci ani. Dar cred că este corect să spunem că problema succesiunii este un fel de a crea presiune, cu cât Xi va rămâne mai mult”, a spus Nis Grunberg, analist la institutul Mercator din China.

Director din Serviciul de Spionaj avertizeaza Casa Alba: Cum devine China puterea numarul 1 in lume, iar Xi Jinping machiavelic

Un alt expert consideră că ”numirea unui succesor al lui Xi ar provoca instabilitate, mai degradă decât invers”, a spus Richard McGregor, de la Lowy Institute.

Citeste si:
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene vine la Bucureşti. Cu cine se va întâlni Ursula von der Leyen
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni, 27 septembrie la Bucureşti. Şefa CE se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. La ora...
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Cîțu îi răspunde lui Orban, care a anunțat că ar rămâne temporar la șefia Camerei Deputaților: "Majorităţile în Parlament se negociază"
Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu există posibilitatea ca partidul său să piardă funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în contextul în care Ludovic Orban a anunţat că...
Sursa: Ziare.com