Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mașinăria de propagandă a Chinei își intensifică „războiul” pentru a prinde spioni americani

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 21:46
2272 citiri
Mașinăria de propagandă a Chinei își intensifică „războiul” pentru a prinde spioni americani
China își îndeamnă populația să descopere "spioni americani" FOTO pixabay.com

"Să ducem un război al poporului împotriva spionilor, în așa fel încât să nu poată face nici măcar un pas și să nu aibă unde se ascunde!" Aceasta este o chemare la luptă a unui ziar militar din China, pe social media, în contextul în care Beijingul cere publicului să fie vigilent în legătură cu spionii americani, după înființarea unui centru de misiuni CIA dedicat Chinei.

Mașinăria de propagandă a Beijingului își intensifică acum o companie purtată de-a lungul mai multor ani, după ce directorul CIA William Burns a anunțat că centrul de misiuni care va viza China este menit să contracareze ceea ce el a catalogat drept „cea mai importantă amenințare geopolitcă cu care ne confruntăm în secolul XXI”.

Un clip video difuzat de televiziunea chineză de stat CCTV, care nu a citat surse, susține că CIA recrutează agenți care vorbesc limba engleză și care înțeleg nu numai mandarina, dar și alte dialecte precum cantonez, hakka sau hokkien.

Clipul, publicat sâmbătă, 16 octombrie, a fost preluat de toate canalele media de stat, dar și de rețelele sociale chineze, și a devenit viral. Pe Weibo, versiunea chineză cenzurată a Twitter, a adunat peste 280 de milioane de vizualizări.

Naționaliștii s-au adunat pe contul oficial al Ambasadei SUA în China și au lăsat comentarii persiflante, prin care detaliază cunoștiințele lor în dialectele chineze și cer să fie angajați.

„Ce ar trebui să facem atunci când CIA recrutează pe față agenți care vorbesc chineza?, s-a întrebat Junzhengping, un cont Weibo administrat de oficiosul Armatei de Eliberare a Poporului.

„Forțele ostile străine au depus eforturi mari și niciodată nu ar trebui să lăsăm garda jos în legătură cu activitățile de securitate națională”, a scris ziarul într-o postare de duminică, acuzând serviciul secret american că intenționează să aplice „mai multe măsuri sinistre și de nesuportat”. „Dar un vânător bun nu poate fi învins de nicio vulpe vicleană. Pentru a ne proteja securitatea, trebuie să avem încredere în popor, să ne bazăm pe popor”, se mai menționează în postare.

Săptămâna trecută, ministerul chinez de Externe a criticat vehement decizia CIA, pe care a numit-o „un simptom tipic al mentalității de Război Rece”.

Strategia de propagandă urmează același fir narativ promovat, de obicei, de China. Acela că securitatea națională este sub o amenințare constantă și profundă venită din partea Statelor Unite și că spionii americani reprezintă un pericol mai mare pentru cetățenii chinezi decât ar crede ei.

Sub liderul Xi Jinping, guvernul chinez a desfășurat o multitudine de campanii, în ultimii ani, pentru a reaminti publicului de presupusa amenințare și pentru a-l încuraja să acționeze.

În 2015, China a înființat o linie verde pentru cetățeni, prin care aceștia să raporteze persoane sau activități suspectate de spionaj. Pe 15 aprilie 2016, China și-a marcat Ziua Națională a Educației privind Securitatea cu o avalanșă de materiale propagandistice, inclusiv un afiș lipit peste tot prin capitală, prin care femeile sunt avertizate să nu aibă întâlniri amoroase cu străini chipeși.

În 2017, administrația municipală a Beijingului a început să ofere recompense de până la jumătate de milion de yuani (78.000 de dolari) pentru oricine descoperă un spion.

Mai mult, au fost publicate cărți pentru școlari, prin care aceștia învață cum să protejeze securitatea națională și în care sunt incluse jocuri precum „găsește spionul”.

Toate aceste campanii nu s-au limitat doar la suspectarea străinilor care locuiesc în China. Au fost folosite și ca instrument care a vizat critici guvernamentali, activiști, jurnaliști sau avocați care s-au exprimat împotriva guvernului chinez.

Având în vedere viziunea laxă și vagă a Beijingului privind definirea „securității naționale”, orice persoană considerată „nepatrioată” riscă să fie catalogată, până la urmă, ca „spion”.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#presedinte China, #spioni SUA, #spionaj, #propaganda, #comunism , #China
Comentarii
Poza Menumorut
Menumorut
rank 5
Mumiei ;ui MAO i s-a aculat mina de minie psoletara