Ce ar face SUA dacă Taiwanul ar fi invadat de China. Rezultatele unei simulări de război

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 15:44
5067 citiri
Ce ar face SUA dacă Taiwanul ar fi invadat de China. Rezultatele unei simulări de război
Taiwanul crede că până în 2025 China va desfășura o invazie la scară largă a insulei FOTO NDTV

Dacă Armata chineză ar invada una dintre insulele mărginașe ale Taiwanului, Statele Unite ar avea puține opțiuni potrivite ca să răspundă provocării, fără să riște o escaladare majoră și un război între cele două super-puteri, arată concluziile unei simulări de război desfășurate de experți în politică externă și apărare.

Scenariul, explicat într-un raport al Centrului pentru o nouă securitate americană, a început cu situația în care China își folosește puterea militară pentru a prelua controlul insulei Dongsha, un atol aflat în Marea Chinei de Sud, între Taiwan și Hong King, unde sunt staționați aproximativ 500 de soldați taiwanezi.

Acest tip de agresiune limitată ar putea fi precursoarea preluării altor insule din apropiere de Taiwan sau chiar a unei invazii de amploare.

Odată ce China și-ar stabili propria bază militară pe Dongsha și ar îndepărta trupele taiwaneze, Statele Unite nu ar avea nicio modalitate credibilă prin care să convingă Beijingul să returneze insula Taipeiului, se arată în raport, potrivit CNN. Sancțiunile economice ar produce efecte prea târziu și o astfel de măsură ar fi prea slabă pentru a influența China, iar o acțiune militară a americanilor ar duce la un risc foarte ridicat de război, pe care atât Statele Unite, cât și Taiwanul vor să-l evite.

În schimb, raportul a subliniat nevoia unei abordări multilateriale, sugerând că SUA, Taiwan, Japonia și alte state ar trebui să lucreze împreună pentru a descuraja China să preia controlul asupra insulei.

"Statele Unite și Taiwanul trebuie să înceapă să se coordoneze chiar de astăzi pentru a construi un descurajant care să limiteze agresiunea Chinei și constrângerea Taiwanului”, scriu autorii raportului. În toate scenariile, cooperarea cu Japonia este esențială pentru a obține o descurajare eficientă.

Cresc tensiunile

Beijingul a sporit presiunea militară asupra insulei, în ultimele săptămâni, iar ministrul taiwanez al Apărării a făcut recent o predicție sumbră: până în 2025, China va putea să desfășoare o invazie la scară largă a Taiwanului.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că SUA se angajează să vină în apărarea Taiwanului, în cazul în care va exista un atac din partea Chinei – remarci care au părut în opoziție cu politica americană de „ambiguitate strategică”.

Un oficial al Casei Albe a încercat să clarifice comentariile lui Biden despre Taiwan, precizând că președintele „nu a anunțat nicio schimbare în politica noastră și nu există nicio schimbare în politica noastră”, legată de China și Taiwan.

SUA furnizează Taiwanului arme defensive, dar țara a rămas ambiguă în mod intenționat în legătură cu o posibilă intervenție militară, în cazul unui atac al Chinei. Sub politica „O singură China”, SUA recunosc revendicarea Taiwanului de către Beijing.

Însă această problemă este în centrul atenției administrației americane și planurile Chinei pentru Taiwan se numără printre prioritățile noului Centru de Misiune privind China al CIA, o structură creată recent exclusiv pentru a aduna și analiza informații cu privire la Beijing.

„Taiwanul va fi un test”

„Taiwanul va fi un test”, a afirmat Norm Roule, fost manager de informații cu privire la Iran. „Soluția noastră privind China și Taiwan ar trebui să fie în discuție. Oamenii ar trebui să spună: dacă nu ați luptat pentru Afganistan, veți face asta pentru alte țări?”

China și-a arătat o disponibilitate largă de a testa aceste soluții. În ultimele săptămâni, China a trimis un număr-record de aeronave militare în spațiul de identificare antiaeriană al Taiwanului, inclusiv avioane de luptă. Incursiunile nu au încălcat însă spațiul aerian al insulei.

„Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic”, a declarat marţi, 26 octombrie, secretarul de Stat american Antony Blinken. Blinken a îndemnat într-un comunicat lumea „să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului în sistemul ONU şi comunităţii internţaționale”, apreciind contribuţia acestuia drept necesară în vederea înfruntării „unui număr fără precedent de provocări mondiale”. Șeful diplomației americane apreciază că includerea Taiwanului în sistemul ONU „nu este o chestiune politică, ci o chestiune pragmatică” şi subliniază că ea este conformă doctrinei ONU cu privire atât la Taiwan, cât şi la China.

Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
#Taiwan, #Taiwan China, #Beijing, #Taipei, #razboi, #Marea Chinei de Sud , #China