Retrospectiva 2012 - China, schimbare la varful partidului si tarii

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 20:23
3617 citiri
Retrospectiva 2012 - China, schimbare la varful partidului si tarii

2012 a fost anul marii schimbari in China. Partidul Comunist Chinez (PCC) si-a tinut al XVIII-lea Congres, in noiembrie, desemnand, cu aceasta ocazie, o noua conducere.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, detine, timp de zece ani, postul de secretar general al PCC pe care l-a mostenit, la fel ca Hu Jintao, caruia ii va urma si in functia de presedinte al Republicii Populare in martie 2013.

Personalitatea lui Xi Jinping ramane o enigma, avand in vedere ca acesta se confunda cu cariera unui membru al aparatului care a asteptat, in umbra predecesorului, ca functia sa se elibereze.

Fiul unui "erou al revolutiei", Xi Jinping este unul dintre "printii rosii", membru al "aristocratiei" comuniste ce guverneaza China.

La cateva zile dupa numite, Xi Jinping a avertizat Partidul Comunist ca trebuie sa se lupte cu coruptia, altfel risca distrugerea tarii.

Intr-un discurs in fata Politburo, un organism cu 25 de noi membri, Xi a avertizat ca partidul trebuie sa fie vigilent in ceea ce priveste coruptia. In ultimii ani, a spus viitorul lider chinez, tarile unde coruptia a declansat mania ampla a populatiei au avut parte de miscari sociale si chiar prabusirea regimului.

Biroul politic al Partidului Comunist Chinez, centrul decizional al puterii din China, a fost redus la sapte membri, fata de noua anterior, iar componenta acestuia respecta previziunile majoritatii expertilor.

Iata care sunt cei denumiti "cei sapte magnifici":

Xi Jinping - 59 de ani - Vicepresedintele a fost consacrat secretar general al Partidului Comunist, functia numarul unu a regimului care i-a fost promisa dupa ce a intrat, in 2007, in "nucleul puterii".

Li Keqiang - 57 de ani - Bun cunoscator al economiei. Il va inlocui in martie pe Wen Jiabao in functia de premier. In prezent vicepremier, el devine numarul doi in ierarhia PCC.

Zhang Dejiang - 66 de ani - Protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin, el este de acum numarul trei in ierarhia regimului.

Yu Zhengsheng - 67 de ani - Din 2007 secretar al PCC din Shanghai, este oficialul politic cu cel mai inalt grad din capitala economica a tarii. Este fiul unui veteran al regimului si este considerat un apropiat al fostului presedinte Jiang Zemin.

Liu Yunshab - 65 de ani - Ministru al Propagandei, aflandu-se in subordinea directa a Partidului Comunist, nu a Guvernului, incepand din 2002. Este un apropiat al presedintelui Hu Jintao.

Wang Qishan - 64 de ani - Vicepremier responsabil de Finante si reprezinta China la negocieri economice strategice cu Statele Unite si Europa. Este deseori asociat "factiunii printilor", din care face parte si Xi Jinping.

Zhang Gaoli - 66 de ani - Liderul importantului oras portuar Tianjin. El este considerat un protejat al fostului sef de stat Jiang Zemin.

Dincolo de aceste figuri sobre, China are parte de o surpriza feminina: va avea o Prima Doamna mai putin obisnuita. Sotia lui Xi Jinping este Peng Liyuan, de 49 de ani, fosta cantareata de muzica folk, cunoscuta de sute de milioane de chinezi si mai populara decat sotul sau.

Viitoarea Prima Doamna a Chinei, numita ambasador ONU al bunavointei, a participat la o campanie anti-fumat organizata la inceputul acestui an de catre fondatorul Microsoft, Bill Gates.

Desi la o prima vedere poate parea ca a cincea generatie de lideri ai partidului comunist chinez sunt o victorie a factiunii conservatoare, sunt si voci care cred ca pot exista initiative majore de reforma, chiar si din partea noii conduceri.

Reformatorii vor fi nevoiti insa sa dea dovada de multa tenacitate pentru a infrange rezistenta vechilor conservatori.

Citeste si:
Festival de miștouri la postarea lui Iohannis despre corupție. „Să îi dați print la comentarii să vadă care-i atmosfera de Crăciun”
Festival de miștouri la postarea lui Iohannis despre corupție. „Să îi dați print la comentarii să vadă care-i atmosfera de Crăciun”
Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, 9 decembrie, un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie. În doar câteva ore postarea a primit mii se...
Florin Roman explică ce e plagiatul, după ce a fost acuzat că a copiat lucrarea de masterat. Dacian Cioloș i-a cerut premierului să-l demită „de urgență”
Florin Roman explică ce e plagiatul, după ce a fost acuzat că a copiat lucrarea de masterat. Dacian Cioloș i-a cerut premierului să-l demită „de urgență”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Florin Roman a răspuns joi, 9 decembrie, într-o postare pe Facebook, la acuzaţiile care i se aduc privind plagierea lucrării de masterat....
Comentarii