Ziare.com

Revolutia celor opt milioane de ostatici ai Chinei si "pragmatismul" Occidentului

de Petrisor Peiu, analist
Vineri, 16 August 2019, ora 15:02

   

Revolutia celor opt milioane de ostatici ai Chinei si "pragmatismul" Occidentului
Petrisor Peiu
Romania, Iugoslavia, Ungaria, Cehoslovacia si Bulgaria au fost cedate de catre Winston Churchill (cu binecuvantarea ulterioara a lui Franklin Delano Roosvelt) catre URSS, la 9 octombrie 1944, in baza unei insemnari cu pixul pe un servetel, un act de un cinism ingrozitor, care a marcat soarta a sute de milioane de nevinovati. Un gest similar, mai bine "impachetat", mai abil "vandut" televiziunilor si analistilor, s-a produs in 1984, apoi in 1997 si s-a repetat in 1999. Peste 30 de milioane de chinezi au fost "cedati" regimului comunist de la Beijing, fara a fi intrebati vreodata ce fel de viitor isi doresc.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Au trecut 70 de ani de la caderea Chinei sub comunism si lumea occidentala mimeaza ca nu a inteles inca bine ce se intampla in China si nu a invatat cum sa reactioneze la expansiunea uriasei tari asiatice. A fost, mai ales in timpul ultimilor 40 de ani, foarte comod pentru vestici sa mimeze ca nu vad adevarata natura a statului chinez. In ultimele patru decenii, Occidentul a asistat, cu indiferenta sau chiar cu simpatie, la constructia si revarsarea globala a unui imperiu care simuleaza respectarea regulilor si participarea responsabila la viata planetei. Sub faldurile cuceririi de noi piete, politicienii europeni si americani au incurajat dualitatea perversa a Puterii de la Beijing: o economie semi-libera si un control politic absolut, ferm si dur. E comod, fara indoiala, sa iti savurezi berea cu guler pe Unter den Linden, minunandu-te de zgarie-norii din Shanghai, dar ignorand mii de morti si de torturati.

In afara Chinei comuniste, exista inca trei Chine mai mici, unde chinezii si-au gasit tot ceea ce nu puteau avea in teritoriul controlat de urmasii lui Mao. In afara Chinei comuniste au ramas multe milioane de chinezi care si-au cautat si si-au gasit drumul spre libertate si prosperitate, dupa modelul occidental.

Prima si cea mai mare China libera este insula Taiwan, cu o suprafata de doar 35.000 kmp (cam cat Republica Moldova) si o populatie de 24 milioane de locuitori. Pe micuta insula taiwaneza supravietuieste de jure statul modern chinez infiintat in ianuarie 1912, odata cu victoria revolutiei Xinhai, sub conducerea primului presedinte al Republicii China, doctorul Sun Yat-Sen, intemeietorul partidului Kuomintang. Comunistii lui Mao Ze-dong, care au preluat controlul Chinei continentale in 1949, au infiintat un stat comunist cu capitala la Beijing, fortandu-l pe generalul Chiang Kai-shek sa declare Taipei- capitala provizorie a Republicii China, de acum inainte redusa la insula Taiwan.

Pragmaticii politicieni occidentali au construit politica globala impreuna cu China comunista a lui Mao Ze-dong, lasand Taiwanul in afara ansamblului politic al Organizatiei Natiunilor Unite. Astazi, mica insula este cea mai mare economie si cea mai populata tara din afara ONU. Taiwan este a 22-a cea mai mare economie a lumii, cu un PIB de 1.234 miliarde de dolari (metodologia PPP-a preturilor comparabile), chiar inaintea Poloniei, o tara dubla ca populatie si de 12 ori mai intinsa. Ca sa intelegem cam pe unde se afla Taiwan, sa notam ca performanta economica a acestei insulite este un PIB/locuitor cu mult peste 50.000 dolari, adica dubla fata de Romania. Taiwan este a 15-a tara din lume, dupa criteriul performantei economice, al 21-lea exportator mondial, fiind intre primele 10-15 state din lume la indicii de dezvoltare umana, competitivitate, educatie, sanatate si drepturi civile si libertati.

Taiwan se afla printre primele 15 state ale globului si in ceea ce priveste speranta medie de viata, cu aproape 80 de ani. In spatele acestui succes, Taiwan-ul ascunde, totusi o drama: aceleasi puteri globale care fug ca dracul de tamaie de posibilitatea Re-unirii Romaniei cu Basarabia, aceiasi diplomati fuduli care se indoapa cu creveti pe la receptii, aceiasi lideri globali care ii condamna pe opt milioane de chinezi la prizonierat si la moarte lenta sub un regim opresiv, ei bine, aceiasi, cu un cinism comparabil cu cel al lui Churchill, ii obliga pe cei 24 de milioane de taiwanezi sa se lase convinsi sa fie absorbiti de China comunista, refuzandu-le alt viitor.

Pe bratul estic al estuarului fluviului Pearl se afla adevarata nestemata chinezeasca, o suprafata de numai 1.100 kmp, cu doar 7,4 milioane de locuitori, "regiunea administrativa speciala" Hong Kong. Cei doar 7,4 milioane de oameni de acolo constituie a 44-a economie a lumii, cu un PIB/locuitor de peste 65.000 dolari (a zecea performanta a lumii - de doua ori si jumatate mai mult decat Romania) . Hong Kong-ul are un PIB/locuitor dublu fata de cel al Uniunii Europene. Dublu! Unul dintre marile centre financiare ale planetei, Hong Kong este al zecela cel mai mare exportator al lumii, al noualea cel mai mare importator global, are a 13-a cea mai tranzactionata moneda de pe mapamond si este a saptea cea mai mare putere comerciala. Acest oras este cea mai mare aglomeratie de oameni bogati din lume (numarul celor cu averi nete de peste 30 milioane dolari), cea mai mare aglomeratie de zgarie-nori din lume (in jurul portului Victoria), este pe primul loc in lume la competitivitate si libertate economica, iar populatia sa se bucura de una dintre primele zece pozitii globale ca speranta de viata.

Pe bratul vestic al estuarului aceluiasi fluviu Pearl se afla a treia China din afara Chinei comuniste, o suprafata de numai 115 kmp (din care doar 32 kmp de uscat) unde locuiesc aproape 700.000 oameni, in cea mai dens populata zona a globului. Macao este raiul pe pamant, expresia ultima a celui mai excentric si mai complet imperiu al tuturor timpurilor, taramul celei mai fascinante bucatarii a planetei, o combinatie uluitoare a unui fond chinezesc si a vocatiei universale a natiunii portugheze. Cei 667.000 de locuitori ai Macao produc un PIB de peste 78 miliarde de dolari (metodologie PPP), cu o valoare a indicatorului PIB/locuitor de peste 118.000 dolari (a doua din lume, dupa Qatar) . Acest oras are un teritoriu recuperat din mare in proportie de doua treimi, are o industrie a jocurilor de noroc de sapte ori mai mare decat Las Vegas-ul, este a noua cea mai mare destinatie turistica de pe planeta si are a patra cea mai mare speranta de viata din lume.

Spre comparatie cu aceste trei paradisuri economice, China comunista, subiectul principal al idolatriei progresistilor de pe intreg mapamondUL, are o performanta mai mult decat mediocra: a 73-a cea mai buna performanta economica globala, cu un PIB/locuitor de numai 18.000 dolari, cam la nivelul a doua treimi din performanta Romaniei. Din acest punct de vedere, miracolul economic comunist chinezesc a produs o tara mai saraca decat Bulgaria, Turkmenistan, Belarus sau Guineea ecuatoriala...

Pentru a intelege proportiile dintre gradul de dezvoltare din cele trei Chine ne-comuniste si China comunista, mai repetam o data cifrele sintetice: PIB/locuitor in China este de numai 18.000 dolari, de mai mult de trei ori mai putin decat in Taiwan, de patru ori mai putin decat in Hong Kong si de sase ori mai putin decat in Macao. Practic, fata de aceste teritorii, China se afla inca in epoca preistoriei.

Ei bine, Partidul Comunist, care conduce China continentala, nu se pricepe prea bine la economie, dar se pricepe, in schimb, la opresiune, manipulare si diplomatie. Astfel incat, pas cu pas, China comunista a fermecat Occidentul cu dimensiunile sale gigantice (peste 1,4 miliarde de locuitori, cam o cincime din populatia globala), dar mai ales cu piata sa, considerata infinit gonflabila. Diplomatii si politicienii occidentali au tratat statul fondat de Mao Ze-dong, cel mai mare criminal din istoria umanitatii, cu "pragmatism", deschizandu-i larg portile tuturor institutiilor internationale, crezand ca, astfel, isi vor rezerva pe vecie o piata nesatula. Globalizarea s-a bazat pe piata chineza, scenariile de dezvoltare ale lumii intregi se bazeaza inca pe "potentialul" de crestere al Chinei.

Mao si regimul sau au batut toate recordurile posibile in ceea ce priveste crimele in masa si extinctiile de populatii. Numai in timpul "Marelui Salt Inainte" (o denumire cum numai in China comunista putea sa apara!!!), au fost ucisi, inclusiv prin foamete sau tortura, un numar de oameni similar cu numarul total de victime ale celui de-al doilea razboi mondial, adica aproximativ 45 milioane de vieti omenesti. Regimul Mao a ucis, asadar, in numai patru ani, mai mult de doua Romanii. Inspaimantator. China comunista a fost, in egala masura cu URSS, o creatie a diavolului, un templu al crimei si al ororilor dar, pentru ca s-a rupt de statul lui Lenin si Stalin in anii 60, Occidentul a inchis ochii si s-a facut ca nu vede sangele de pe mainile bandei celor 4 ("Siren bang" in scrierea oficiala romanizata a dialectului mandarin, Hanyu Pinyin), compusa din Jiang Qing (sotia lui Mao Ze-dong), Zhang Chun-qiao, Yao Wen-yuan si Wang Hong-wen.

In schimb, Occidentul (cu Franta si Marea Britanie foarte entuziaste) a crezut de cuviinta sa accepte, la ONU, rezolutia initiata de Albania (!) pentru a accepta China comunista ca fiind detinatorul de drept al locului chinezesc de membru permanent in Consiliul de Securitate, in 25 octombrie 1971. 36 de ani mai tarziu, in iulie 2007, acelasi Occident, refuza dreptul Taiwan-ului de a deveni membru ONU, imbratisand teoria dreptului Chinei comuniste de a re-uni toate teritoriile locuite de chinezi sub regulile impuse de Beijing.

Ba mai mult, in 1984, guvernul de la Londra semneaza o declaratie comuna cu Beijing-ul, in baza careia, cedeaza Chinei comuniste Hong Kong-ul in 1997. Nimeni nu s-a gandit sa-i intrebe pe milioanele de cetateni ai Hong Kong-ului ce viitor isi doresc; pur si simplu, Margaret Thatcher, precum odinioara predecesorul ei Winston Churchill, a cedat unui regim opresiv sufletele a sapte milioane de oameni, fara sa ii pese ce isi doreau acestia. Pana la cedarea efectiva din 1997, peste 500.000 de oameni au parasit prosperul oras de pe fluviul Pearl. Chinezii, condusi atunci de catre vulpoiul Deng Xiao-ping, au promis 50 de ani de adaptare, sub conceptul "o tara-doua sisteme", timp in care Hong Kong-ul va continua sa fie un teritoriu liber si capitalist. Daca speranta englezilor si a localnicilor a fost aceea ca regimul de la Beijing se va schimba si va renunta la brutalitate si comunism, ei bine, s-au inselat cu totii. Au trecut 22 de ani (aproape jumatate) si nimic nu s-a schimbat la Beijing, doar numele dictatorului, astazi Xi Jin-ping, cel care cumuleaza, pe viata, functiile de Presedinte al tarii, secretar-general al partidului Comunist si presedinte al omni-potentei Comisii Militare Centrale.

Dupa transformarea oficiala a Portugaliei in stat socialist, ca urmare a revolutiei garoafelor din 1974, ideologii marxisti de la Lisabona au pus in practica dictatul Internationalei Idiotilor Utili si au declarat Macao "teritoriu chinezesc sub administrare portugheza", totul sfarsindu-se in 1999, prin cedarea orasului catre China comunista, sub aceeasi promisiune, "o tara-doua sisteme". Si astfel, portughezii, care se pupau frateste cu Ceausescu, au cedat Beijing-ului un oras pe care glorioasa monarhie portugheza il ridicase de la zero, cu 442 de ani in urma...

Pana la urma, de ce nu mai pleaca tinerii protestari din Hong Kong de pe strazi si din cladirile ocupate? Ce i-a determinat sa protesteze? De ce aceasta noua generatie nu mai vrea sa accepte ipocrizia si viata dubla? Pentru ca sistemul "o tara-doua sisteme" nu functioneaza, de fapt, asa cum credem noi, in Europa hranita de veninul televiziunilor aliniate variantei oficiale: de fapt, Hong Kong-ul este condus de la Beijing, zi de zi sunt incercari de a suprima drepturile politice cu 28 de ani mai devreme.

Iata cum este condus orasul cel mai bogat din China: in fruntea administratiei se afla Seful Executiv al Regiunii Administrative Speciale, numit de catre Consiliul de Stat de la Beijing dintre candidatii propusi (si agreati in prealabil de Beijing) de un Colegiu Electoral, de 1.200 membri, dintre care doar jumatate se aleg, iar restul sunt desemnati de catre sindicate, patronate etc. (un fel de Comitetul Oamenilor Muncii, condimentat cu patronii favorizati de Beijing) . Acest Sef (acum se cheama Carrie Lam, o tovarasa de nadejde de 62 de ani, o Suzanica Gadea cu ochii oblici), acompaniat de un Consiliu Executiv, cu 32 de membri, toti numiti de Beijing pe o durata nedeterminata, conduce de fapt, orasul: gestioneaza afacerile externe, numeste judecatorii si functionarii publici si aproba sau nu legislatia votata de catre Consiliul Legislativ.

Pentru a nu exista confuzii, toti cei 32 de membri ai Consiliului Executiv sunt de profesie politicieni comunisti. Cam asa vrea Beijing-ul sa aplice conceptul "o tara-doua sistemul": guvernul lui Xi Jin-ping numeste guvernul de la Hong Kong, iar acesta numeste, la randu-i, judecatorii si functionarii publici, ba chiar are puterea de a aproba si legile votate in Parlament. Pana acum, cu chiu cu vai, prosperii si ingeniosii oameni de afaceri din oras au acceptat tacit acest sistem, pentru ca si-au protejat activele valoroase si pentru ca au inteles ca Occidentul i-a parasit in grija Chinei comuniste. Era ca si cum, dupa 1947, puterea comunista de la Bucuresti i-ar fi protejat pe oamenii de afaceri care se alaturasera lui Gheorghe Tatarascu si lui Anton Alexandrescu, asa cum au facut cu intelectualii aliniati, gen Parhon sau Sadoveanu...

Numai ca a aparut o noua generatie, care nu mai poate fi mintita si care nu mai vrea sa traiasca in ipocrizie. Iar tovarasa Lam a propus tocmai acum o lege care sa permita extradarea cetatenilor din Hong Kong in China comunista, ceea ce a declansat cele mai mari proteste din istoria orasului, ajungandu-se la peste doua milioane de oameni pe strazi (unul din patru locuitori).

Ceea ce nu s-a prea spus este adevaratul motiv pentru care oamenii de afaceri sprijina protestele si internationalizarea conflictului: proiectul de lege presupune si o masura extrem de controversata, posibilitatea ca justitia chineza sa inghete activele detinute in Hong Kong, ceea ce inseamna trecerea de la legislatia britanica (common law, protectoare cu afacerile) la legislatia abuziva comunista. Posibilitatea ca uriasele active ale celei mai numeroase populatii de milionari din lume sa poata fi confiscate/inghetate oricand de catre un regim opresiv si arbitrar inseamna moartea economiei prospere din Hong Kong, iar cetatenii au inteles prea bine asta.

Comunistii de la Beijing au inteles si ei adevarata miza a legii propuse si de aici represiuneA brutala. Intelegem mai bine indarjirea taberelor daca luam in considerare faptul ca rata condamnarilor in justitia chineza este de 99,9%!!! (sursa: AICI - McCoy, Terence, 11 March 2014. "China scored 99.9% Conviction Rate Last Year". The Washington Post) Pentru moment, legea extradarii a fost retrasa, dar initiatorul, tovarasa Lam, nu a demisionat inca.

Ceea ce se intampla de cateva luni in Hong Kong se aseamana, pana la un punct, cu evenimentele de la Bucuresti. Si aici, ca si acolo, guvernul a vrut sa impuna, in mod abuziv si nedemocratic, o schimbare majora de legislatie, care sa favorizeze abuzurile puterii. Si aici, ca si acolo, tinerii au iesit masiv in strada, protestand impotriva uzurparii puterii. Daca la Hong Kong rezultatul depinde de toanele liderului absolut de la Beijing, Xi-fata de ceara, la Bucuresti, noi am putut decide singuri sa scapam de pericol: poporul a votat impotriva PSD-ului si guvernul acestuia si-a mai infranat avantul demolator. Practic, ceea ce a facut diferenta a fost faptul ca Romania a fost lasata, in 1989, sa iasa de sub latul comunist si apoi a fost primita in clubul occidental. Hong Kong-ul a fost definitiv parasit in 1997, iar 50 de ani vor trece repede. Asa ca ne-ar face bine la sanatate sa nu mai permitem zecilor de propagandisti sa ne umple ecranele si ziarele cu imaginea unei Chine idilice, pasnica si concentrata pe economie. Sa invatam sa ne temem de China si de alte Chine mai mici si sa ne protejam cat putem de mult legandu-ne cu lanturi de NATO si de UE.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre proteste Hong Kong China economie China
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20054 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelenta lectie de istorie si geopolitica.

Si mai excelenta este insa fraza finala:
"Sa invatam sa ne temem de China si de alte Chine mai mici si sa ne protejam cat putem de mult legandu-ne cu lanturi de NATO si de UE."

Nu este nimic complicat de inteles.

 

Nu se poate face nici o comparatie intre retrocedarea HongKong catre

China, dupa un contract cu imperiul britanic de 99 de ani si cedarea Europei de Est sub influenta rusilor, dupa al 2lea razboi mondial. Poate doar o comparatie morala, daca se poate folosi termenul "moral" in razboi. Ca sa nu mai vorbim de imperialismul rus, care a pus in genunchi zeci de popoare. Toate imperiile au explodat, intr-un fel sau altul.

Doar modul in care popoarele afectate de aceasta dominatie ies de sub cizma imperiala este diferit: unele prin revolutii sangeroase, altele prin revolte de catifea, altele prin razboi, etc. In definitiv, nu este vorba de o lupta de idei intre capitalism si comunism, ci intre Libertate si Sclavie.

 

Eu zic ca cu cedarea Hong Kongului si a insulei Macau, vestul le-a

bagat mortul in casa la Chinezi. De ce? Fiindca dupa cum bine vedem, populatia din aceste doua zone iubeste capitalismul, iubeste libertatea si are si banii si conexiunile si inteligenta si cultura cu care sa se lupte pentru idealurile lor. Impreuna cu cei din diaspora Chineza, ei sint saminta destramarii Chinei comuniste. Ajuta-i Doamne pe anti comunisti !!! Un exemplu pentru noi toti cu exceptia PSD-ului si a adormitilor lor.

Mersi de articol. La fel de bun ca tot ceea ce scrie domnul Dr. Peiu.

 

Mongolii zdrobeau orice rezistenta le iesea in cale

armatele lor erau intarite cu trupe chineze, de stransura sau profesioniste.
Loc pentru lagare este berechet in deserturile Asiei, acuma se fac liste cu cine va merge acolo. Softurile de recunoastere faciala nu au fost dezvoltate pentru divertismentul criminalilor de la Beijing.
Poate prind si romanashii locuri de vacanta in noile Siberii.
A propos, nu mai dureaza mult si apar revendicarile chinezoilor asupra teritoriilor "rusesti".

Surprinzatoare omisiuni!

Domnule Peiu,

Pentru cineva galonat asa cum se poate citi la baza articolului dati dovada ori de mari lacune in ce priveste chestiuni relativ elementare de istorie ori de o pronuntata reavointa in a denatura adevarul. Inchin pentru a doua varianta. Ma leg de 3 aspecte:

1. Incep cu ceea ce ne priveste pe noi si anume comparatia intre momentul Yalta cu "cedarea" Romaniei(si a restului Europei de est) catre URSS invinuindu-l pe Churchill. Fara suparare dar asta este un clisheu atit de deplasat si mai ales de fumat incit nu ar trebuie sa depaseasca nivelul contradictiilor din cirsme! Ca Churchill sa "cedeze" ceva trebie sa AIBA mai inainte! Ori el nu a avut NICIODATA Romania care nici macar nu era aliata lor asa cum a fost Polonia! Armatele aliate erau departe in timp ce rusii erau in RO deja, deci ce sa cedeze? E ca si cum un bataus iti ia caciula, care nici nu era a ta, dupa care altii te acuza ca i-ai cedat-o! O aberatie de proportii! In plus Romania a fost si un dusman al aliatilor pina la 23 august 1944! Daca Polonia care a fost aliata dintru inceput al UK si chiar cu statut de garantare a suvernanitatii, a fost ocupata de Germania si URSS, a fost cedata ce sa mai vorbim de RO! NICI O legatura cu situatia din Hong Kong!

2. Deja s-a amintit in alte comentarii ca UK nu a cedat de buna voie Hong Kong ci pur si simplu a incetat leasing-ul de 99 de ani intre China si UK. Deci, ce era sa faca UK? Peiu trebuia nu doar sa stie asta ci si s-o aminteasca!

3. In mod absolut convenabil SUA au fost lasate pe dinafara in ce priveste toleranta fata de China si ca promontori a globalismului, infierate fiind doar UE! E de-acum notorie simpatia lui Peiu fata de Trump si acuma isi imagineaza ca prin politica total aiuristica a lui Trump in privinta taxelor fata de China si fata chiar de aliati se va rezolva ceva in favoarea cuiva, sau ca globalismului si se va da o lovitura. Pentru un om cu pretentii de mare economist, profesor universitar(!) mi se pare o naivitate imensa sa crezi asa ceva! Efectele acestui razboi al taxelor declansat de diletantul Trump vor fi total negative si la nivel global nu doar pentru SUA. Ce se uita este ca globalismul reprezinta o realitate si inca una inevitabila la. Lumea evolueaza intr-o mare piata economica si oriunde se zgindaretse ra-ha-tul se tulbura apele peste tot!

In rest total de acord cu ofensiva si incisivitatea Chinei care isi imagineaza ca pot face orice pentru ca toti cumpara de la ei. Ca orice mare putere bazata pe regim dictatorial si China, ca si Rusia, se umfla in pene ori de cite ori au ocazia dar din pacate atita vreme cit exista pericolul unor conflicte majore nu se pot lua masuri drastice sau fara discernamint. Eliminarea totala din lume a dictaturilor ca si practica de guvernare necesita timp si... globalism rational si corect, asa cum trebuie sa existe. Lumea nu mai poate da inapoi la nivelul Evului Mediu cu centre de putere locale care-si scoteau ochii unele altora.

Desteapta-te romane!

Istoria se repeta

Nimic nou.......

 

Cred ca

Dom' Profesor are probleme foarte mari de percepere a realitatii. Ataca intens Europa occidentala insa lasa in afara foarte convenient SUA, care a procedat tot la fel ca UE in privinta Chinei.

Vreau sa comentez un singur aspect cu care sunt familiar. Hong Kong a fost cedat de catre imperiul Chinez catre cel britanic pentru 99 de ani printr-un tratat care stipula ca portul Hink Kong revine Chinei dupa 99 de ani.

Ce era sa faca UK dupa cele 99 de ani? Tratatul a expirat si singura modalitate sa retina Hong Kong era sa o porneasca la razboi cu China. Cred ca o poveste similara o are si Macao.

Nu sunt mare suporter al Chinei, insa adevarul istoric trebuie respectat. Dom' profesor nu face dacat sa tina un discurs plin de ura la adresa Chinei fara sa prezinte argumente istorice adecvate in privinta Hong Kong si Macao. In ceea ce priveste atitudinea UE asupra Chinei, are partial dreptate, insa nu a inclus convenient SUA in lista.

 

"Povestea" Macao diferă de Hong Kong. Acest teritoriu a fost

colonizat și administrat timp de 400 de ani de portughezi, care au adus aici prosperitate. In 1877 a fost semnat la Pekin un Tratat prin care China recunoștea oficial "suveranitatea perpetuă a Portugaliei asupra Macao" (a se vedea Macao wiki, dar nu cea in limba romană). Situația s-a deteriorat in timpul revoluției culturale declanșată de Mao in China: la 3 decembrie 1966 chinezii pro-comuniști din Macao au provocat o răscoală, reprimată de autorități. Insă, in cele din urmă, acestea au dat inapoi și au hotărat să cedeze Chinei teritoriul. Cat privește analiza d-lui Peiu, eu apreciez că ea excelează prin ințelegerea realității și prin claritatea expunerii, chiar dacă nu cuprinde toate elementele de fapt.

pt domnul peiu in engleza...

The region is first known to have been occupied by humans during the neolithic period, about 6,000 years ago.The Qin dynasty incorporated the Hong Kong area into China for the first time in 214 BCE, after conquering the indigenous Baiyue.The earliest European visitor was Portuguese explorer jorge Álvares, who arrived in 1513.To reduce the trade imbalance, the British sold large amounts of Indian opium to China.The Daoguang Emperor rejected proposals to legalise and tax opium, ordering imperial commissioner Lin Zexu to eradicate the opium trade in 1839. the commissioner destroyed opium stockpiles and halted all foreign trade, triggering a british military response and the First Opium War. Hong Kong island was formally ceded to the united kingdom in the 1842 treaty of Nanking.pai dle.peiu 2000 de ani de ocupatie chineza e mai mult decat 150 de ani de ocupatie britanica.propun ca si romania sa aiba aceeasi soarta ca sa ne laudam si noi cu un PIB baban !

 

Tuturor ne-a fost clar ca Hong Kong este condamnat

Toti am inteles acest lucru cand Marea britanie a "predat" insula chinezilor. Chiar, ma intreb de ce a durat atat de mult?
Mi-e mila de locuitorii din Hong Kong, dar trebuiau sa o zbugheasca in 1997 atunci cand au avut ocazia (Marea Britanie s-a oferit sa-i primeasca pe toti cei care doresc sa plece).

 

Si totusi

Cand englezii , in 1997 au cedat hong-kong-ul , au incercat o strategie care se pare ca a mers doar pana la momentul de fata .
Englezii au gandit ca aestecand china comunista cu hong-kong-ul se pot folosi de chinezii din hong-kong sa puna mana pe china ...economic . acum , cand guvernul de la pekin/benging si=a dat seama ca prin hong-kong si macao se scot anual miliarde de dolari , cu destinatia usa si alte tari occidentale , guvernul de la pekin vrea sa puna un control mai drastnic pe aceste "porti" de iesire . Sa nu uitam ca macao pana nu de mult , a fost o colonie care sa ocupat cu colectarea banilor negri din asia , bani ce luau drumul occidentului , in mare parte.

 

Tot respectul D-le Peiu pentru articol.

Presedintele Trump (cu toate bubele lui) incearca sa repare ce-au stricat globalistii in ultimii 30 de ani. China comunista va fi din pacate greu de infrant. RO trebuie sa se tina aproape de statele unite si EU.

 

Articol excelent !

Poate cel mai bun articol al dl Peiu !

 

In mare parte corect articol

dar sa nu uitam ca Hong Kong nu a fost pur si simplu "cedat" inapoi de catre UK, ci leasingul pe 99 de ani semnat in 1898 cu China s-a terminat.

 

Eroare...

Domnule, cu toata inteligenta si eruditia dvs., nu va puteti stapini sa nu faceti o mare eroare in preambul, eroare mostenita inca de pe vremea comunistilor, si, de fapt, probabil chiar inainte de comunisti... Aceea ca Churchill ne-a vindut rusilor, la pachet cu celelalte tari care au ramas sub umbrela comunista, iar acest lucru s-a materializat pe un servetel la Yalta. Chiar credeti ca este posibil ca soarta Europei sa se fi jucat pe un servetel ?! In primul rind, ati uitat sa puneti pe lista si Germania comunista. Apoi uitati ca a fost o conferinta si la Teheran. Apoi nu va imaginati ca intre Churchill si Roosevelt existau convorbiri telefonice permanente (primul cablu submarin transatlantic pentru comunicatii telegrafice a fost functional in 1858!).
Apoi uitati ca Romania (si parca si Bulgaria) au fost tari care au luptat de partea Germaniei.
Dar cel mai grav este ca nu intelegeti ca in acele momente, cind Germania nazista ocupase mai toata Europa, si Nordul Africii, o victorie rapida (pentru a costa cit mai putine vieti americane, si bani) asupra Germaniei nu era posibila decit prin alierea anglo-americanilor cu URSS. Deci alta cale de succes nu exista, si, ca atare, anglo-americanii au fost nevoiti, obligati de imprejurari, sa accepte influenta sovietica asupra tarilor care se aflau pe traseul armatei ruse. Faptul ca acest lucru nu a fost insa uitat de catre anglo-americani este dovedit de revolutiile din 1989, care au inceput sa fie pregatite, in fundal, tot de cind poveste cu serrvetelul... De aia s-a infiintat Radio Europa Libera (ma rog, poate precursorii), pentru a se obtine o victorie asupra comunismului cu cheltuieli umane si banesti mai mici, dar care, astfel, a durat o perioada mult mai lunga.

 

Absolut adevarat...

Au murit copii de femieri din Kansas care măcar nu au apucat sa citească copiilor lor despre Vrăjitoarea din Oz , dar sa știe , unde este Berlin.Culmea ca părinții și copii lor au plătit plătit și la reclădirea Europei, și dăramarea zidului ulterior ! Ce ar mai fi insemnat și eliberarea inamicului de inamic! Sau incă cel putzin 2500 km intr un teritoriu distrus de contraofensiva sovietica?

Organizarea politica a tarilor se modifica. Este in mars!

China incerca sa devina chiar membra a UE. :)) In acest scop revarsa miliarde pe batrinul continent; o ploaie de aur.
Acum, China isi ia inapoi niste teritorii rapite in vremurile in care era bataia de joc a tuturor.
Cum ar trebui sa faca si Romania.
Nu sunteti de acord, domnule Peiu?

China a ajuns la un PIB de 18 000 $/locuitor, pornind de la cit in 1949, in 1989?

Asteptam de la Dumneavoastra un editorial privind modalitatea rationala de modificare a Legii Offshore, modificare anuntata ca posibila de catre domnul Presedite.
Actuala lege ne-a fost trintita in fata si acceptata de noi asa cum a vrut elaboratorul ei, infractorul Dragnea. Sa ne pomenim cu niste modificari facute la fel de "democratic", de data asta sub obladuirea presedintelui tarii, in colaborare cu domnul Trump?
Asta pare a fi una din problemele actuale importante ale tarii, nu China, nu monstrul din Caracal, nu...

 

Despre China si ceilalti....

Articolul trebuie citit de toti aceia care ,, admira'' bravul popor chinez, constructor al... ( da' ce-am, bai nene ? ). Dl profesor argumenteaza cele afirmate cu cifre, prin urmare, cei care contesta adevarul celor afirmate aici, trebuie s-o faca la fel de documentat ( si n-am vazut nici o replica postata care sa cuprinda si cifre). Asadar ?

 

1 tara 2 sisteme incompatibile

Nu prea merge cu 2 sisteme complet diferite.Un sistem cu un singur partid atotputernic care inlatura alternativa si un sistem democratic vare permite pluripartidismul.In limbaj popular exclus doua variante in acelasi timp Ori ca ca / Ori ca ca

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor