Tensiuni intre China si SUA in Marea Chinei de Sud

Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
5372 citiri
Tensiuni intre China si SUA in Marea Chinei de Sud

Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.

Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.

Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.

"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.

De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.

Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.

Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.

China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.

Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si revendicat de Taiwan, Filipine si Vietnam. O insula artificiala a fost construita de guvernul chinez pe recif, in perioada 2014-2016.

Zona este disputata si din ratiuni economice, deoarece reciful este inconjurat de zacaminte neexploatate de petrol si gaze.

Insa China a starnit semnale de alarma in zona, prin transformarea de recifuri si insulite in insule artificiale si instalarea unor pozitii militare.

SUA si China s-au acuzat reciproc de "militarizarea" Marii Chinei de Sud si sunt ingrijorari ca zona devine un punct fierbinte cu potentiale consecinte globale serioase.

Citeste si:
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
PSD intenționează să depună moțiunea de cenzură marți, indiferent de decizia CCR
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţi vor depune marţi moţiune de cenzură, indiferent de decizia Curţii Constituţionale cu privire demersul similar...
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
La umbra erei Merkel: Germania, rezultatele scrutinului, românii
Încotro o ia Germania la finele erei Merkel? Cine o va conduce și ce mesaj transmite poporul german prin rezultatele alegerilor? Cum stă cea mai amplă putere economică europeană cu erodarea...
Sursa: Ziare.com