Tensiunile China-Japonia pot declansa Al Treilea Razboi Mondial?

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 15:42
8621 citiri
Tensiunile China-Japonia pot declansa Al Treilea Razboi Mondial?

Tensiunile dintre China si Japonia generate de conflictul asupra unor insule din Marea Chinei risca sa fie "o amenintare serioasa pentru pacea globala", potrivit unui diplomat chinez. Un Al Treilea Razboi Mondial poate izbucni in regiunea Asia-Pacific, unde exista o mare concentrare de trupe militare ale Chinei, Japoniei, dar si ale Statelor Unite.

Ambasadorul Chinei la Londra a afirmat ca Japonia risca "o amenintare serioasa la adresa pacii mondiale" prin "reaprinderea" unei atitudini belicoase care a grabit extinderea conflictului global in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, potrivit Daily Mail.

Diplomatul chinez a comparat Japonia de astazi cu Lordul Voldemort, personajul negativ din romanele seriei Harry Potter.

Acest lucru vine dupa doar cateva saptamani dupa ce China, fara niciun avertisment prealabil, a declarat o regiune de sute de mii de kilometri patrati de deasupra Marii Chinei de Est ca propria zona de aparare aeriana. Aceasta include opt insule mici nelocuite, denumite Senkaku de Japonia si Diaoyu de China.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe a declarat ca China a inceput "un joc cu totul nou". Guvernul sau a amenintat ca va dobori orice drone ale Chinei, care vor aparea in insulele Senkaku.

La randul sau, Beijingul a anuntat ca un astfel de raspuns va insemna un act de razboi. Totusi, nimeni, inclusiv China, nu doreste un conflict militar.

Un analist al Institutului de studii strategice a spus ca in prezent China "impinge lucrurile dincolo de limite".

Riscurile unor dispute locale pot genera un conflict global

Tensiunile dintre Tokyo, Washington si Beijing au crescut in ultimii ani. Pentru moment, China, SUA si Japonia mentin relatii de curtoazie intre guvernele lor. Dar, multe razboaie din istorie au fost declansate dintr-o greseala de calcul.

De aceea, exista o teama profunda la Washington, la Tokyo si poate si la Beijing, ca intr-o zi ceva ingrozitor s-ar putea intampla din greseala.

Concentrarea de trupe militare din regiunea Asia-Pacific este una foarte mare. Astfel, China are o armata de 1.605.000 militari, dintre care trupe marine 400.000, iar forte aeriene 850.000. Beijingul poseda 2.213 avioane, 78 de nave de razboi, 269 de amfibii, un portavion si 57 de submarine.

In schimb, Japonia are 245.265 de militari, 281 de avioane, 46 de nave de razboi si 19 submarine. Statele Unite au in regiunea Pacific 330.000 de militari, 2.435 de avioane, 180 de nave si 5 portavioane, potrivit datelor Departamentului Apararii din SUA.

"Exista semne ca SUA si China sunt pe cale sa intre intr-o coliziune", a declarat profesorul Amitai Etzioni de la Universitatea Washington.

Cert este faptul ca in prezent China isi afirma noul sau statut de putere regionala importanta. Acesta este motivul pentru care in anul 2010 presedintele Obama a luat decizia sa reechilibreze fortele militare strategice americane din Pacific.

Pacea din Pacific este tot mai dens presarata de mult armament de razboi. Riscurile unor dispute locale pot exploda intr-un conflict global intre marile puteri.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...