Umbra lui Mao asupra Chinei: Teribilele inchisori secrete ale prezentului

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 23:17
3545 citiri
Umbra lui Mao asupra Chinei: Teribilele inchisori secrete ale prezentului
Foto: DPA

Lagarele de munca din China sunt de domeniul trecutului - cel putin, asta ne spun autoritatile comuniste de la Beijing. Pe de alta parte, multi activisti pentru drepturile omului se intreaba daca intr-adevar nu vor mai exista intemnitari fara o condamnare in fata judecatorului. Putin probabil, daca avem in vedere cat de mare e numarul asa-numitelor "inchisori secrete".

Se presupune ca in China sunt 300 lagare pentru munca silnica, in care sunt inchisi intre 100-200.000 de oameni. Nu toti sunt infractori, printre detinuti fiind foarte multi opozanti ai regimului comunist.

Relicve din vremea lui Mao

"Alaturi de lagarele la vedere, in tara exista si alte institutii, unde sunt inchisi oameni care nu sunt condamnati", spune un avocat chinez, activist pentru drepturile omului, care vorbeste pe larg despre aceasta problema.

De exemplu, asa-numitele "centre de reeducare", nu sunt altceva decat locuri pline cu oameni care nu au avut parte de un proces corect. "Pana acum, Guvernul nu a luat nicio masura in aceasta directie", mai spune activistul.

In aceste centre sunt adusi, cu preponderenta, membri ai miscari interzise Falun Gong. Acestia sunt trimisi acolo daca, dupa sederea intr-un lagar de munca, sunt tot ostili. "Cand cineva este trimis intr-un lagar de munca, autoritatile, in mod obisnuit, informeaza familia detinutului. Asa macar familia stie unde se afla el. In celelalte inchisori secrete, oamenii dispar fara urma", declara avocatul.

Inchiderea lagarelor de munca nu garanteaza ca se vor elimina abuzurile asupra oamenilor, spune activistul. In 2011, el insusi a fost incarcerat saptamani la rand intr-un loc necunoscut. Scopul actiunii ar fi fost intimidarea unor activisti asemenea lui.

"Pace si Sanatate"

Lista cu inchisorile secrete ale Chinei este lunga: in asa-numitele "inchisori negre" sunt adusi cu prioritate oameni din provinciile chineze, care au venit in capitala si s-au plans de o anumita nedreptate. Membrii de partid corupti, in schimb, sunt trimisi in alte locuri, in centre speciale unde sunt interogati. Chiar daca nu sunt lagare, nici acestea nu sunt legale. "Uneori, oamenii sunt inchisi in anumite clinici psihiatrice, cu argumentul ca cel urmarit este o amennitare la adresa sigurantei tarii", spune avocatul citat de Deutsche Welle.

Toate aceste locuri nu sunt total diferite de lagarele de munca, doar ca nu se numesc asa. Conform unor date ale Human Rights Watch, multe clinici psihiatrice din China sunt supuse controlului direct al politiei. Autoritatile chineze numesc aceste clinici "Pace si Sanatate".

"Trebuie sa fim foarte atenti, altfel lagarele vor disparea doar pe hartie. Le vor numi centre de reabilitate pentru nu stiu ce. In practica, acestea vor fi lagare de munca", spune un alt aparator al drepturilor omului.

Citește și:
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Mamele care cresc mai mulți copii vor primi o indemnizație mai mare. Gabriela Firea: ”Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile”
Guvernul a aprobat marţi, 29 noiembrie, majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, a anunțat Ministrul Familiei, Gabriela...