Vicepresedintele GSK China recunoaste ca doctorii erau mituiti de companie

Marti, 16 Iulie 2013, ora 14:16
1104 citiri
Vicepresedintele GSK China recunoaste ca doctorii erau mituiti de companie
Foto: Reuters

Vicepresedintele GlaxoSmithKline (GSK) China recunoaste ca doctorii erau mituiti pentru a prescrie medicamentele companiei.

Vicepresedintele filialei din China a gigantului farmaceutic GSK a recunoscut, in direct la televiziunea nationala, ca firma in care lucra dadea mita doctorilor si oficialilor din sistemul de Sanatate chinez pentru ca medicamentele companiei sa fie prescrise pacientilor, scrie The Telegraph.

Liang Hong, 49 de ani, vicepresedinte al filialei GSK din China, a aparut luni seara la televiziunea nationala, intr-o transmisiune facuta din inchisoare, si a declarat ca intre 20% si 30% din pretul medicamentelor era ulterior folosit pentru mita.

"Dupa ce, in ultimele zile, am reflectat asupra acestui caz, pot spune acum ca banii folositi pentru a mentine aceasta afacere in top erau prea multi", a declarat Liang Hong, din inchisoare.

"Toate aceste costuri (n.r ale darii de mita) erau incluse in pretul medicamentelor. Intre 20% si 30% din pretul unui produs era de fapt folosit la darea de mita", a continuat vicepresedintele GSK China.

Gigatul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) este acuzat de autoritatile chineze ca ar fi mituit doctori si oficiali din sistemul de sanatate chinez pentru a prescrie medicamente purtand sigla companiei.

Politia chineza sustine ca a descoperit peste 700 de persoane si companii care intermediau aceste trazactii ilicite, scrie The Telegraph. Autoritatile chineze spun ca, din 2007 si pana acum, GSK a dat mita 323 de milioane de lire sterline. Potrivit aceleiasi anchete, compania britanica s-ar face vinovata si de o serie de infractiuni de ordin economic, legate de plata taxelor.

"Cazul acestei companii a fost investigat in urma unor acuzatii de mita in mai multe tari. Din ancheta noastra a reiesit ca darea de mita este parte a stragiei acestei companii", a declarat Gao Fen, seful departamentului de Ivestigare a Infractiunilor Economice din cadrul Ministerului Securitatii Publice.

Patru dintre sefii GSK din China au fost arestati si se afla acum la inchisoare.

Potrivit publicatiei Beijing News, cei arestati sunt: Zhao Hongyan, 41 de ani, consilier juridic, Liang Hong, 49, vicepresedinte al filialei chieze, Huang Hong, 45, manager general, si Zhang Guowei, 50 de ani, director de resurse umane.

Mark Reilly, seful britanic al filialei din China, a parasit statul chinez pe 27 iunie si nu s-a mai intors.

Autoritatie chineze sustin ca, pana acum, nu au primit nicio reactie din partea celor de la sediul central al companiei GSK. "Aceasta este o violare foarta grava a legilor si nu intelegem de ce nu am primit niciun fel de informatie de la compania din Marea Britanie", a declarat Gao Fen.

"GSK doreste sa vina in ajutorul autoritatilor chineze de a stopa coruptia si de a indrepta raul facut", a fost scurta reactie a reprezentantilor companiei din Marea Britanie.

Politia chineza a aratat ca mita ar fi fost distribuita cu ajutorul unor agentii de turism precum si printr-o serie de contracte de consultanta.

"GSK lucreaza ca o piramida infractionala. Nu am gasit dovezi in conturile lor pentru ca au folosit agentii de turism pentru livrarea banilor. GSK este principalul vinovat pentru ce s-a intamplat. Aceasta companie se afla in varful piramidei, precum capul unei retele mafiote", a mai declarat Gao Fen.

Una dintre agentiile de turism acuzate ca ar fi lucrat cu GSK este Shanghai Linjiang International. "Aceasta companie nu avea activitati de ordin turistic, dar facea profit de zeci de milioane", a mai adaugat reprezentantul autoritatilor chineze.

"Fiecare doctor implicat avea un card de la aceasta companie. Mita era transferata pe aceste carduri la o zi dupa ce medicamentele GSK erau prescrise", a aratat publicatia Beijing News.

Vanzarile companiei GSK din China au crescut in 2012 cu 17% fata de 2011.

"In investigatia noastra am gasit indicii care arata ca si alte companii farmaceutice ar fi implicate in acest caz", a conchis Gao Fen fara sa precizeze clar despre ce ar fi vorba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gsk acuzatii de dare de mita, #gsk china acuzata de mita, #glaxosmithkline angajati , #China