VIDEO China a lansat o misiune fara echipaj uman spre Luna care sa aduca inapoi mostre de pe suprafata selenara

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 09:22
2338 citiri
VIDEO China a lansat o misiune fara echipaj uman spre Luna care sa aduca inapoi mostre de pe suprafata selenara
Foto: YouTube/ SciNews (captura)

China a lansat, marti dimineata, o misiune fara echipaj uman spre Luna care sa aduca inapoi mostre de pe suprafata selenara.

Chang'e-5 a plecat marti din complexul Wenchang cu o racheta Long March 5 si ar trebui sa revina pe Pamant la jumatatea lunii decembrie.

Aceasta va fi prima incercare a unei natiuni de preluare de mostre de pe satelitul natural al Pamantului in ultimele patru decenii.

Sonda Chang'e-5, botezata astfel dupa zeita chineza a Lunii, va colecta materiale care sa ii ajute pe cercetatori sa inteleaga mai multe despre originea Lunii si formarea ei. Misiunea va testa abilitatea Chinei de a preleva de la distanta mostre din spatiu, inaintea altor misiuni mai complexe.

Daca se va incheia cu succes, China va deveni a treia tara care a adus pe Pamant probe de pe suprafata Lunii, dupa Statele Unite si Uniunea Sovietica, in urma cu mai multe decenii.

Sonda chineza va incerca sa colecteze 2 kg de mostre dintr-o zona nevizitata pana acum - Oceanus Procellarum.

Misiunea Chang'e-5 ar putea ajuta la gasirea raspunsurilor pentru intrebari precum cat timp a existat activitate vulcanica pe Luna si cand s-a disipat campul ei magnetic.

Odata ajunsa pe orbita, sonda ar trebui sa trimita doua vehicule. Un modul ar urma sa sape si sa transfere mostrele de sol si roca unui vehicul care le va duce catre modulul ramas pe orbita. Apoi, probele vor fi transferate intr-o capsula care va reveni pe Pamant.

China a aselenizat prima data in 2013. In ianuarie 2019, sonda Chang'e-4 a ajuns pe partea indepartata a Lunii, inregistrand o premiera.

Pe parcursul urmatorului deceniu, China planuieste sa infiinteze o baza robotica care sa exploreze regiunea polului sudic. Aceasta ar urma sa fie dezvoltata cu ajutorul misiunilor Chang'e-6, 7 si 8, pana in 2030, si extinsa in anii 2030, inaintea trimiterii aici a unor echipaje umane.

Pana in 2030, China vrea sa obtina si probe de pe Marte. In luna iulie, a trimis o sonda fara echipaj uman spre Marte, aceasta fiind prima misiune independenta a sa catre alta planeta.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#china luna, #China aselenizare, #expeditie china luna , #China