Basescu: Nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 08:57
2260 citiri
Basescu: Nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA
Foto: Realitatea Tv

Fostul presedinte Traian Basescu a negat, vineri seara, afirmatiile unui jurnalist care a sustinut ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA unde au fost torturati oameni, subliniind ca nu exista "o proba" ca au functionat pe teritoriul tarii noastre astfel de centre de detentie.

Intrebat vineri seara la Realitatea Tv daca au fost inchisori CIA in Romania unde s-au torturat oameni, fostul sef al statului a spus ca nu stie.

Intrebat daca a citit raportul Congresului SUA privind inchisorile CIA din intreaga lume, Basescu a confimat, dar a precizat ca "nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat astfel de inchisori".

Cum a ajuns Bucurestiul pe harta oraselor cu inchisori CIA

Senatul american a prezentat, pe 9 decembrie 2014, versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.

Versiunea publica a raportului elaborat de Comisia senatoriala de Informatii a secretizat o serie de date, inclusiv numele tarilor care au gazduit inchisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detentie construit de CIA in Romania este "BLACK" ("NEGRU"). Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde".

Inchisori CIA in Romania: Amnesty International ne cere sa facem lumina in acest caz

Pornind de la aceasta informatie, din document ar rezulta ca Agentia Centrala de Informatii din SUA a semnat, in anul 2002, un acord cu o institutie decizionala de rang inalt din Romania (neidentificata in versiunea publica a documentului) pentru gazduirea unei inchisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru constructia centrului de detentie au fost de ordinul milioanelor de dolari.

"In anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu... din tara... pentru a gazdui un centru de detentie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din tara... sa identifice modalitati de sustinere a... in tara... (...) Primii detinuti CIA au inceput sa fie transferati la Centrul de detentie NEGRU in toamna anului 2003", se arata in raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agentia Centrala de Informatii.

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre inchisoarea secreta din Romania, iar ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabila" aceasta situatie, cerand clarificari si asigurari ca nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

"In august 2003, ambasadorul american in tara... a incercat sa ia legatura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura ca institutia are cunostinta de existenta centrului de detentie si de potentialul impact asupra politicilor in relatia cu Administratia tarii-gazda (Romania - n.red). Ambasadorului american i s-a raspuns de catre biroul local CIA ca acest lucru nu este posibil si ca nimeni de la Departamentul de Stat, nici macar secretarul de Stat (Colin Powell - n.red), nu fusese informat despre existenta inchisorii CIA in aceasta tara.

Catalogand drept 'inacceptabila' atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel putin de catre consilierul prezidential american pentru Securitatea nationala prin care sa fie descrise atributiile programului, inclusiv o pozitie din care sa reiasa ca tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale si drepturile omului (...) ", mentioneaza raportul.

Ion Iliescu: Nu am cunostinta de inchisori CIA in Romania

In aceasta situatie, sediul central al CIA a cerut interventia adjunctului secretarului de Stat, Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasadorul din Romania.

"Richard Armitage a cerut CIA sa ii tina pe el si pe secretarul de Stat informati, pentru a nu fi luati pe nepregatite cand ambasadorul va exprima ingrijorare", subliniaza raportul. In mai 2004, pe fondul dezvaluirilor despre abuzurile comise in inchisoarea americana de la Abu Ghraib (Irak), ambasadorul din Romania a cerut din nou explicatii privind metodele de interogare utilizate de CIA, reiese din raport.

"Richard Armitage a facut din nou afirmatii vehemente, reprosand CIA ca el si secretarul de Stat au fost tinuti in afara procesului de coordonare al Consiliului american pentru Securitatea Nationala privind programul CIA. (...) Armitage a emis dubii privind eficienta si valoarea informatiilor obtinute prin programul CIA", precizeaza raportul.

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

Din document rezulta ca in inchisoarea CIA din Romania au fost detinuti suspecti importanti, printre care s-au numarat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al retelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizatiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numarul trei in ierarhia gruparii, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat in atacul asupra navei militare USS Cole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Basescu inchisori CIA Romania , #CIA