CIA a avut o inchisoare temporara in Bucuresti - Ancheta AP (Video)

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 10:34
5777 citiri
CIA a avut o inchisoare temporara in Bucuresti - Ancheta AP (Video)
Foto: novinite.com

CIA a avut o inchisoare secreta in Romania, in nordul Bucurestiului, in care i-a gazduit pe cei mai importanti detinuti ai sai, potrivit unui reportaj realizat de Associated Press.

Inchisoarea CIA s-ar fi aflat intr-un cartier rezidential din sectorul 1 al Capitalei, nu departe de Gara de Nord. Aici se afla un secret pe care guvernul Romaniei l-a pastrat timp de mai multi ani, potrivit Huffington Post, care preia AP.

Cladirea in care s-ar fi aflat inchisoarea CIA este cea a Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), de pe strada Mures, numarul 4, din sectorul 1, in cartierul Grivita.

Spre deosebire de alte centre de detentie de acest tip, cel din Romania nu se afla intr-un loc ascuns, ci in vazul tuturor, intr-o zona rezidentiala obisnuita, la cateva blocuri distanta de Calea Grivitei, aproape de statia de metrou 1 Mai, potrivit anchetei.

Timp de mai multi ani, CIA a folosit cladirea, care avea nume de cod "Lumina Stralucitoare", drept inchisoare temporara pentru unii dintre cei mai importanti detinuti ai sai. Aici s-a aflat Khalid Sheik Mohammad, membru al-Qaida, creierul din spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001, dar si alti prizonieri CIA.

Detinutii se aflau intr-o inchisoare din subsolul cladirii, inainte de a fi transferati la Guantanamo, in 2006, potrivit unor oficiali americani, familiarizati cu locul si cu scopul in care acesta era folosit.

Existenta unei inchisori in Romania a fost raportata de mai mult timp, dar nimeni nu a stiut cu exactitate unde se afla, pana la investigatia AP, in colaborare cu televiziunea publica germana, ARD Panorama.

Inchisoarea din Romania facea parte dintr-o retea pe care CIA o controla in Lituania si Polonia, dar si in Thailanda, si a fost deschisa in toamna anului 2003, dupa "golirea" centrelor din Polonia.

Toate inchisorile au fost inchise in luna mai 2006, iar programul de detentie si de interogare al agentiei americane s-a incheiat in anul 2009.

Cei care erai inchisi aici erau adusi la Bucuresti cu avionul, pe urma transportati in dube. Erau apoi condusi la inchisoarea CIA, unde intrau printr-o poarta din spate, care ducea direct la locul unde ei erau incarcerati. Subsolul era format din sase celule prefabricate, fiecare avand cate o sageata care indica directia catre Mecca.

Se pare ca suspectii inchisi in Romania nu erau lasati sa doarma si aruncati in apa, in primele lor luni de detentie. Ei erau loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoacau dureri, potrivit declaratiilor unor oficiali americani. Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, insa, si nu s-a folosit tehnica interogatoriului prin inec, au mai spus oficialii.

Romanii nu banuiau ca CIA opereaza chiar langa ei

Cladirea a fost o ascunzatoare perfecta, deoarece apartinea Guvernului si nu avea nevoie de securitate speciala, toti din zona stiind ca era o cladire guvernamentala.

Fiind folosit de ORNISS, acest sediu contine informatii secrete ale NATO si ale Uniunii Europene. Oficialul ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat, in noiembrie, ca subsolul cladirii este unul dintre cele mai sigure locuri din Romania, dar ca este imposibil ca acolo sa fi fost vreodata o inchisoare secreta.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului au cerut statelor din estul Europei sa investigheze rolul pe care guvernele lor l-au jucat in gazduirea de astfel de prizonieri, insa oficialii acestor tari au negat ca aceste inchisori ar fi existat vreodata.

"Stim despre aceste acuztii, dar nu cunoastem nimic despre acest subiect", a declarat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu pentru AP, in luna septembrie.

Nici oamenii care locuiau in zona nu stiau nimic despre o inchisoare a CIA in Bucuresti si mai ales in cartierul lor, refuzand sa creada ca asa ceva a existat.

"Nu cred asa ceva. Avem prieteni care locuiesc langa acel loc si ne-ar fi spus daca ar fi vazut masini sau alte lucruri", a declarat un vanzator din zona.

"N-am auzit de asa ceva. Este prima data cand aud despre asemenea lucruri. Da, sunt surprinsa", a spus o alta vanzatoare din apropierea cladirii cu pricina.

Podul prăbușit în SUA: Guvernatorul declară stare de urgență. Două persoane au fost scoase din apă. FBI se alătură anchetei FOTO/VIDEO
Podul prăbușit în SUA: Guvernatorul declară stare de urgență. Două persoane au fost scoase din apă. FBI se alătură anchetei FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul statului american Maryland a declarat stare de urgenţă în urma prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore. Autorităţile de la Baltimore au scos două...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#CIA, #Romania CIA, #inchisoare secreta CIA, #Romania inchisoare CIA , #CIA