CIA a desecretizat 13 milioane de documente, inclusiv informatii despre OZN-uri si o reteta pentru cerneala invizibila

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 20:13
9313 citiri
CIA a desecretizat 13 milioane de documente, inclusiv informatii despre OZN-uri si o reteta pentru cerneala invizibila
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a publicat online, miercuri, aproximativ 13 milioane de documente desecretizate, care includ informatii despre OZN-uri si chiar o reteta pentru cerneala invizibila.

Este pentru prima data cand agentia americana publica online asemenea documente, dupa lansarea unui proces in acest sens de catre un ONG. Printre documente se numara inclusiv rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum si date despre observarea unor OZN-uri, relateaza BBC.

Intreaga arhiva este formata din aproximativ 800.000 de fisiere, care contin impreuna 13 milioane de pagini.

De asemenea, printre aceste documente se numara rapoarte intocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi presedinti americani, Richard Nixon si Gerald Ford.

Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informatii, precum si mai multor cercetari stiintifice de importanta pentru CIA.

Printre documentele neobisnuite publicate online se numara rapoarte ale asa-numitelor proiecte Stargate. Aceste proiecte s-au desfasurat in perioada 1970-1995 si au explorat potentiale fenomene psihice si experiente extrasenzoriale cu aplicatii militare si civile. Se pare ca americanii au executat un experiment inclusiv asupra mediumului Udi Geller in 1973.

Rapoartele experimentului arata cum mediumul a reusit sa reproduca partial anumite imagini, care erau desenate intr-o camera separata, uneori cu o acuratete ridicata. Agentii au notat ca mediumul si-a demonstrat abilitatea de perceptie paranormala "intr-o maniera convingatoare si lipsita de ambiguitate".

Citeste si Ne pregateste CIA pentru marele anunt? Agentia americana a publicat fotografii cu OZN-uri

De asemenea, exista o colectie de rapoarte despre farfurii zburatoare si chiar o reteta pentru cerneala invizibila.

Desi multe din aceste documente erau publice inca de la mijlocul anilor '90, oamenii intampinau obstacole atunci cand doreau sa le consulte.

Aceste 13 milioane de documente puteau sa fie consultate doar pe patru calculatoare, situate in spatele Arhivelor Nationale din Maryland. De asemenea, oamenii puteau sa intre in respectiva cladire doar intre orele 09:00 si 16:30.

Activistii MuckRock au dat in judecata agentia de informatii pentru a forta publicarea online a documentelor, iar procedurile legale au durat mai bine de doi ani.

De asemenea, jurnalistul Mike Best a strans din donatii 15.000 de dolari pentru a vizita arhivele, a printa documentele si a le incarca online, punand mai multa presiune pe CIA.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...